Jeff | april 17, 2024

10 tips voor het internationaliseren van je webshop

In Nederland gaat het zo goed met je zaken dat je je nu begint af te vragen of je mogelijk ook in het buitenland kan doorbreken. Je wilt je webshop internationaliseren en je productaanbod ook in andere landen gaan aanbieden. Echter, hoe doe je dat precies? Waarop moet je letten als je wilt gaan internationaliseren, zodat deze uitbreiding ook daadwerkelijk succesvol is? In deze blog lees je 10 tips om het internationaliseren van je webshop te stroomlijnen en er een succes van te maken.

1. Doe marktonderzoek!

Voordat je gaat internationaliseren, is het essentieel om de markt van het beoogde land of landen te verkennen. Elk land verschilt namelijk, zowel qua cultuur als wet- en regelgeving. Het is dus onrealistisch om te verwachten dat dezelfde aanpak in elke markt dezelfde resultaten oplevert. Daarom is het van belang om te beginnen met een gedegen concurrentieonderzoek. Voordat je beslist om internationaal uit te breiden, is het belangrijk om goed te begrijpen wie jouw concurrenten zijn en wat ze doen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welke andere webshops opereren in jouw branche?
 • Wat voor producten verkopen ze en hoe groot is hun assortiment?
 • Hoe liggen hun prijzen in vergelijking met die van jou?
 • Welke verzendmethoden zijn gangbaar in het land waarnaar je wilt uitbreiden?
 • Wat zijn de gemiddelde verzendkosten?
 • Wat zijn de gebruikelijke levertijden van jouw concurrenten?
 • Wat maakt jou uniek ten opzichte van de concurrentie?
 • Wat maakt dat een potentiële klant voor jou zou kiezen in plaats van voor de concurrent?

Maar uiteindelijk is er één cruciale vraag:

 • Ben je klaar om de concurrentie aan te gaan en internationaal te opereren?

Internationalisering vraagt veel tijd en geld. Als je niet kunt bieden wat jouw internationale concurrenten bieden, zoals snelle levering en lage verzendkosten, moet je overwegen hoe je deze opties toch kunt aanbieden. Daarom is marktonderzoek van groot belang; het laat je zien welke positie jouw bedrijf kan innemen in de internationale markt.

2. Houd rekening met internationale wet- en regelgeving

Buiten het marktonderzoek om is het ook essentieel om de internationale wet- en regelgeving in gedachten te houden. Aangezien wetten variëren per land, moeten we dit punt breed benaderen. Wel moet je jezelf altijd enkele belangrijke vragen stellen:

 • Is het legaal om jouw producten te verkopen of te adverteren in het beoogde land? Bijvoorbeeld, als je (zelfzorg)medicatie, alcohol of onderdelen voor BB guns verkoopt, moet je rekening houden met wisselende wetten per land.
 • Welk btw-tarief moet je doorrekenen op je producten? Dit is niet overal 21%, zoals in Nederland; in Duitsland is het standaardtarief bijvoorbeeld 19%, en dit kan per land verschillen.
 • Wat zijn de retourvoorwaarden en het aansprakelijkheidsbeleid?
 • Welke privacywetgeving is van toepassing?

Zorg dat je altijd je cookies, privacyverklaringen, algemene voorwaarden én klantenservice op orde hebt, om juridische problemen te voorkomen met je internationale webshop.

3. Zorg voor een rendabel plan

Ook voor het internationaliseringsproces zelf zul je een rendabel plan nodig hebben. Ook al heeft je marktonderzoek aangetoond dat internationalisatie winstgevend kan zijn, het blijft een kostbaar proces dat in het begin voornamelijk geld zal kosten.

Een voorbeeld hiervan is de implementatie van SEO en SEA. Idealiter wil je dat je website organisch goed vindbaar is, maar in de beginfase van het opzetten van een nieuwe (internationale) webshop is dit vaak nog niet het geval. Het kan daarom verstandig zijn om aanvankelijk te investeren in SEA, zodat je direct omzet kunt genereren. Deze opbrengsten kun je vervolgens weer investeren in SEO en andere technische optimalisaties van je website, waardoor ook je organische vindbaarheid in de loop van de tijd zal toenemen.

Wat we hier willen benadrukken, is dat het bij het internationaliseren van je webshop essentieel is om zo snel mogelijk omzet te genereren. Alleen dan wordt je plan rendabel.

4. Bepaal je domeinnaam

Een belangrijke beslissing die je moet maken vóór je aan de slag gaat met je internationale webshop, is het bepalen van de domeinnaam. Hiervoor bestaan verschillende opties, waarvan de bekendste zijn:

A) Country code top level domains (CCTLD): dit zijn de tweelettercodes die ieder land hanteert, zoals www.domeinnaam.de voor Duitsland of www.domeinnaam.fr voor Frankrijk.
B) Generic top level domains (GTLD): dit zijn generieke domeinnamen die losstaan van een specifiek land, zoals .com, .org, .info of .net.
C) Je kunt zowel CCTLD’s als GTLD’s combineren met een aparte taalversie. Bijvoorbeeld, als je een Nederlandse webshop hebt en deze wilt uitbreiden naar Duitsland, kan je domeinnaam zijn: www.domeinnaam.nl/de. www.domeinnaam.com/de is ook een mogelijkheid.

Qua best practices raden wij in het algemeen aan om voor een CCTLD te kiezen. Deze tweelettercodes wekken automatisch meer vertrouwen bij je publiek en een apart domein voor Google heeft meer waarde dan een eenvoudige taalversie van een website. Hoewel je wel in deze aparte domeinen moet investeren, is dit het vrijwel altijd waard. Toch is het per domein, branche en soms zelfs per bedrijf verschillend wat de beste keuze is. Schakel een specialist in (bijvoorbeeld van ON.) om je hierover te laten adviseren.

Let op

Mocht je liever één Engelstalige webshop voor je algehele servicegebied willen instellen, dan heeft een .com-domein de voorkeur. Dit is echter geen best practice, aangezien Google rekening houdt met de taal van de gebruiker bij het genereren van de zoekresultaten.

Tot slot: voeg nooit een taal toe als subdomein aan je domeinnaam. Dat wil zeggen: de.domeinnaam.nl is geen geschikte optie als je naar Duitsland wilt uitbreiden, zelfs als dit vroeger wel vaker voorkwam. Dit heeft namelijk een negatieve impact op de SEO-waarde van je webshop, doordat Google dergelijke subdomeinen als afzonderlijke websites beschouwt. Hierdoor wordt de oorspronkelijke waarde van je huidige webshop niet doorgegeven. Daarbij is een nieuw domein sterker en straalt meer vertrouwen uit, wat de waarde van je webshop juist ten goede komt.

5. Kies een vertaler met marketingervaring

Zoals eerder aangegeven, is het vertalen van je webshop een cruciaal onderdeel van de internationalisering. Je moet overwegen of je interne medewerkers hebt die de vertalingen kunnen verzorgen, of dat je een extern vertaalbureau moet inschakelen. Vergeet niet dat niet alleen je producten en webpagina’s moeten worden vertaald, maar ook je technische en juridische documenten, die moeten voldoen aan specifieke wetgevingen.

Als het gaat om het vertalen van het grootste deel van je webshop, met name je producten, is het slim om een vertaler met marketingervaring in te schakelen. Voor optimale resultaten moet deze persoon namelijk in staat zijn om internationaal zoekwoordenonderzoek uit te voeren, zoals in het volgende punt wordt besproken.

6. Doe uitgebreid zoekwoordenonderzoek

Voor iedere taal is het van vitaal belang om een apart zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Begin met de categorieën in je menu en/of je belangrijkste diensten, zodat hier aparte, SEO-geoptimaliseerde pagina’s voor kunnen worden aangemaakt.

Het kan verleidelijk zijn om deze termen eenvoudigweg te vertalen met Google Translate of een andere vertaalmachine, maar wees hier voorzichtig mee. Zoekwoorden zijn namelijk de exacte termen waarop zoekmachinegebruikers zoeken, en deze kunnen alleen worden achterhaald met een daarvoor bestemde tool. Bovendien kunnen bepaalde zoekwoorden een verkeerde zoekintentie hebben, wat betekent dat je hiermee geen resultaten zult behalen.

Een voorbeeld: een winkel die zwembaden verkoopt voor in de achtertuin wil uitbreiden naar Duitsland. Een vertaalmachine zou kunnen suggereren dat het woord ‘zwembaden’ naar het Duits vertaald moet worden als ‘swimmbäder’. Echter, de term ‘swimmbäder’ verwijst naar openbare zwembaden waar je kunt zwemmen, wat niets te maken heeft met het aanschaffen van een zwembad voor in de eigen achtertuin. Als je zwembaden wilt verkopen, is de juiste term ‘swimmbecken’; deze kunnen wel in de tuin worden geïnstalleerd.

7. Linkbuilding: ja, nee, in hoeverre?

Linkbuilding wordt niet voor niets beschouwd als één van de drie pijlers van SEO. Als je resultaten wilt behalen, kun je (tenminste in Nederland) niet zonder. In andere landen gelden diverse regels voor linkbuilding. Het inkopen van backlinks, vooral van lage kwaliteit websites, kan resulteren in een Google penalty. Daarom ligt in deze landen nog meer nadruk op kwalitatieve en organisch ogende linkbuilding. Het is daarom altijd essentieel om onderzoek te doen naar de mogelijkheden rondom linkbuilding in jouw gekozen land voordat je aan een linkbuildingtraject begint. Zo kun je er zeker van zijn dat jouw inspanningen het beoogde effect hebben. Als je vragen hebt of twijfelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze specialisten.

8. Zorg dat de techniek op orde is

Ook techniek wordt beschouwd als één van de drie pijlers van SEO. Voor internationalisering is het vooral belangrijk om je hreflang-tags correct te implementeren. Deze tags helpen zoekmachines zoals Google om te begrijpen welke taalversie van een specifieke webpagina bedoeld is voor gebruikers in een bepaalde geografische locatie. Dit heeft twee voordelen:

 1. Het verbetert de gebruikerservaring doordat bezoekers automatisch de juiste taalversie te zien krijgen.
 2. Het voorkomt duplicate content, wat een negatief effect kan hebben op je SEO-rankings. Zonder hreflang-tags bestaat het risico dat zoekmachines vertaalde content automatisch als duplicaat beschouwen, waardoor pagina’s mogelijk niet worden geïndexeerd en dus niet vindbaar zijn in de organische zoekresultaten.

Hoewel deze blog zich richt op webshopinternationalisering, is het altijd essentieel dat de techniek van je website in orde is. Onze SEO-specialisten kunnen deze controles voor je uitvoeren en ervoor zorgen dat je techniek correct is ingesteld. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

9. Bepaal je betalingsproviders

Hoewel eerder benoemd in punt 1, verdient het bepalen van je betalingsproviders toch nog een aparte vermelding. Het ontbreken van veelgebruikte betalingsproviders kan namelijk een deal breaker zijn voor potentiële klanten, omdat:

 1. dit de indruk kan wekken dat je webshop niet betrouwbaar is;
 2. het leren omgaan met een nieuwe betalingsprovider voor veel mensen een te omslachtig proces is.

Doe daarom onderzoek naar de meest gebruikte betalingsproviders in het land, zodat potentiële klanten niet op het laatste moment afhaken.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het implementeren van bepaalde betalingsproviders enkele dagen kan duren vanwege een uitgebreid verificatieproces. Zorg ervoor dat je deze verificaties ruim van tevoren aanvraagt, zodat je betalingsproviders direct bruikbaar zijn zodra je geïnternationaliseerde webshop live gaat.

10. Straal vertrouwen uit!

Tot slot, onze laatste tip: zorg ervoor dat je webshop vertrouwen uitstraalt! Het kan uitdagend zijn om in een nieuwe markt bekendheid te verwerven waar men nog nooit van je merknaam heeft gehoord, vooral omdat je daar nog geen reputatie hebt opgebouwd. Zorg er daarom voor dat alles in orde is wanneer potentiële klanten je webshop bezoeken: van je domeinnaam tot je productomschrijvingen en de betalingsproviders die je aanbiedt. Wees daarnaast altijd duidelijk en transparant met betrekking tot je contactmogelijkheden en klantenservice, en zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk goed bereikbaar bent in geval van vragen. Zo kun je eventuele zorgen direct wegnemen en weten klanten dat ze met een gerust hart zaken met je kunnen doen.

Door het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen en vooral níet de indruk te wekken dat je een Chinese dropshipper bent, zal het vertrouwen onder je clientèle groeien en zal je merkreputatie toenemen. Op dat moment ben je echt doorgebroken op de internationale markt.

Laat ON. je helpen bij het internationaliseren van je webshop!

Bij het internationaliseren van een webshop komt veel kijken. Met deze gids hopen wij jou de benodigde handvatten te hebben gegeven om uit te breiden naar het buitenland. We realiseren ons echter ook dat dit een uitdagende taak kan zijn waarbij je mogelijk wat ondersteuning nodig hebt. Ben je benieuwd naar hoe we je hierbij kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden met je.