Jeff | september 22, 2023

7 redenen waarom ook jíj zou moeten bloggen op jouw website

Bloggen, daar verdien ik toch niets mee? Dat is wat veel ondernemers denken wanneer zij voor de keuze staan om zelf een blog te beginnen op hun website. Maar niets is minder waar, want in de wereld van het online ondernemen draait alles juist om het vergroten van je zichtbaarheid en engagement. Als niemand jouw site kent of weet dat je bestaat, gaat men ook geen aankopen doen. Vraag je je nu af hoe jij blogs kunt inzetten om jouw onderneming beter op de kaart te zetten en echt impact te maken? Lees dan snel verder om erachter te komen welke voordelen bloggen kan hebben voor jou als ondernemer!

Voor welke ondernemingen heeft bloggen voordelen?

Om te beginnen is het belangrijk om te beseffen dat bloggen meerwaarde heeft voor ieder type onderneming! Of je nu een groot e-commerce bedrijf of een niche leverancier bent of juist services op locatie aanbiedt, dat maakt niet uit. Zolang jouw onderneming een doelgroep heeft en die doelgroep vragen heeft (hint: dat is altijd zo!), wil jij met jouw blogs paraat staan om die vragen te beantwoorden.

Creatieve content 1

De 7 redenen om als ondernemer te gaan bloggen

We kunnen je wel vertellen dát je moet gaan bloggen, maar zonder heldere argumenten begrijpen we dat je misschien niet direct talloze uren in long-form content wilt investeren. Daarom volgen hier: de 7 redenen om als ondernemer te gaan bloggen.

1. Je bereikt een grotere doelgroep

Met bloggen bereik je automatisch een grotere doelgroep, doordat je je sporen op meerdere plekken achterlaat. Mensen struikelen over jouw blogs terwijl ze op zoek zijn naar antwoorden, inspiratie of gewoon iets interessants om te lezen, en ontdekken zo het bestaan van jouw onderneming.

2. Je kunt ook gaan ranken op informatieve zoekwoorden

Hoe hard je het ook probeert, pagina’s met een aankoopintentie (zoals categorie- of productpagina’s) zullen niet zo snel ranken op informatieve zoekwoorden. In onze ogen is de best practice dan ook om hier aparte pagina’s voor aan te maken met hun eigen insteek. Blogs focussen zich normaal gesproken op informatieve onderwerpen: door ze ook in te steken op informatieve zoekwoorden, wordt de kans een stuk groter dat jouw website gevonden wordt als iemand een vraag heeft. Dit maakt bloggen een essentieel onderdeel van je zoekmachineoptimalisatie (SEO).

3. Je zet jezelf neer als expert

Ja, ook jij bent een expert! Door de waardevolle kennis te delen die je hebt opgedaan in de alle jaren die jij in jouw sector hebt gewerkt, laat je zien dat je weet waar je het over hebt. Zo bouw je vertrouwen op bij je publiek en zullen ze ook eerder geneigd zijn contact met je op te nemen bij vragen over jouw producten of diensten.

4. Je bouwt autoriteit op in de ogen van Google

Autoriteit speelt een grote rol in het waardeoordeel dat Google aan jouw site in het algemeen toekent. Hoe meer waardevolle content je deelt waaruit blijkt dat jij daadwerkelijk een expert bent, hoe meer autoriteit je opbouwt in de zoekmachines en hoe gemakkelijker je een hoge positie zult kunnen bemachtigen.

5. Je haalt meer traffic naar de rest van je site

Hoewel de insteek van blogs meestal informatief is, betekent dat niet dat je er geen conversies mee kunt bewerkstelligen. Sowieso komen mensen via jouw blog al op jouw site terecht, wat betekent dat ze eenvoudig kunnen doorklikken naar jouw producten of diensten.
Daarnaast is het ook mogelijk om blogs te schrijven met een commerciële zoekintentie. In dit soort blogs prijs je bijvoorbeeld “de beste 10” producten aan (met natuurlijk linkjes naar ieder product), waardoor sitebezoekers toch al snel bij die producten zullen gaan kijken.

6. Je kunt je maillijst ermee uitbreiden

Bloggen is niet enkel een SEO-tactiek; het is ook een stukje e-mail marketing. Ja, uiteindelijk is de bedoeling dat je blogs op organische wijze hoog in de zoekmachines komen te staan, maar je kunt er ook op meer manier klanten mee werven. Vraag je lezers zich bijvoorbeeld in te schrijven voor jouw maillijst om automatisch méér van jouw interessante blogs te ontvangen; zo breid je je maillijst uit, blijf je top-of-mind en kun je ook meteen producten aanprijzen via je nieuwsbrieven.

7. Het effect blijft nog jaren merkbaar!

Bloggen is vooral een langetermijninvestering. Eenmaal gepubliceerd blijven je blogs voor je werken. Hoe meer blogs je daarbij publiceert, hoe meer autoriteit je opbouwt en hoe groter je bereik qua zoekwoorden wordt. Dat betekent dat de effecten met de jaren ook steeds merkbaarder zullen worden, maar alleen als je gestaag doorzet. Vallen de eerste resultaten enigszins tegen? Geef dan niet op, maar werp nog eens een blik op je strategie.

Maar… waar moet je dan precies over bloggen?

Inspiratie opdoen voor geschikte blogonderwerpen kan lastig voelen, maar dat hoeft het niet te zijn. We delen in ieder geval graag twee strategieën met je die dit struikelblok een stukje lager zouden moeten maken:

Gebruik je expertise in het veld

Jíj bent de expert. Dagelijks komen klanten naar jou toe met vragen over jouw product of dienst, dus weet je ook met welke kwesties zij zitten. Nu kan het sowieso lonend zijn om voor korte veelgestelde vragen een FAQ-pagina aan te maken, maar diepergaande onderwerpen kunnen zich ook uitstekend lenen voor blogartikelen. Luister naar je klanten en zet jouw expertise in om hun vragen in jouw blog te beantwoorden!

Doe onderzoek naar long-tail keywords

Een andere manier om te ontdekken wat jouw doelgroep zich afvraagt, is door middel van long-tail keywords. Dit zijn zoekopdrachten die bestaan uit drie of meer woorden en vaak een vraag bevatten (of in ieder geval impliceren). Met behulp van speciale SEO tools kun je achterhalen op welke long-tail keywords veel wordt gezocht in jouw sector. Door jouw blogartikelen vervolgens in te steken op die long-tail keywords, weet je zeker dat je antwoord geeft op vragen die belangrijk zijn voor jouw websitebezoekers.

Bloggen te tijdrovend? Laat het over aan ON.ze SEO-specialisten!

We snappen het, je hebt een druk schema en een beperkt marketingbudget. Eindeloos zoekwoordenonderzoek doen en vervolgens complete blogs uittypen staat misschien niet bovenaan jouw prioriteitenlijstje. Maar weet je wat? Daar heb je ON. voor!

Onze SEO-specialisten creëren graag een complete contentstrategie voor je, gebaseerd op de zoekwoorden die relevant zijn voor jouw onderneming. Daarna gaan deze schrijfkunstenaars graag voor je aan de slag om al die blogs op het scherm te zetten, klaar voor publicatie. Zo heb jij er geen omkijken meer naar. Dus, waar wacht je nog op? Neem contact met ons op en laat ON. voor je bloggen!