Jeff | september 8, 2023

Call tracking: wat is het & hoe vergroot je je marketingrendement ermee?

Als modern bedrijfseigenaar of marketeer weet jij ongetwijfeld hoe belangrijk het is om de resultaten van je online marketinginspanningen uitgebreid te analyseren. Pas dan weet je tenslotte hoe jouw advertenties presteren en of jij jouw marketingbudget wel optimaal uitgeeft voor het hoogste rendement. Een effectieve vorm van tracking die echter vaak over het hoofd wordt gezien, is call tracking. Waar veel belangrijke informatie over je binnenkomende telefoontjes normaal gesproken verloren zou gaan, zoals hoe jouw bellers je eigenlijk gevonden hebben, stelt call tracking jou in staat om het pad van de klant nog nauwkeuriger bij te houden en nog veel preciezer in te spelen op de customer journey. In deze blog duiken we dieper in op call tracking, bespreken we hoe het werkt én laten we zien hoe jij het kunt gebruiken om jouw marketingrendement naar een hoger niveau te tillen. Wordt jouw onderneming vaak gebeld door klanten? Dan weet je straks waarom je niet zonder call tracking kunt!

Wat is call tracking?

Kort gezegd draait call tracking om het bijhouden van de telefoontjes die jouw onderneming binnenkrijgt, in het bijzonder het pad dat de klant heeft afgelegd voordat hij besloot jou op te bellen. Onder normale omstandigheden kan dat niet zomaar, maar met bepaalde tools wél.

Met deze call tracking tools kun je er namelijk voor zorgen dat iedere klant die jouw website bezoekt, een uniek gegenereerd nummer te zien krijgt (een dynamisch telefoonnummer). Wanneer hij vervolgens naar dat nummer belt, wordt direct geregistreerd hoe die klant op jouw site terecht is gekomen, hoelang het gesprek duurt, en eventueel wat de reden voor het gesprek was.

Kortom: zonder dynamische call tracking zou je eindeloos moeten doorvragen naar hoe de klant jou precies gevonden heeft en wat hij daarvoor gegoogeld had; mét call tracking hoeft dat niet meer.

Call tracking 1

Hoe werkt het precies?

Zoals gezegd draait de implementatie van call tracking voornamelijk om het gebruik van dynamische telefoonnummers, die automatisch worden doorgezet naar je eigen bedrijfsnummer wanneer een klant erheen belt. Iedere interactie wordt vervolgens doorgezet naar je eigen online dashboard. Hierbij kun je denken aan:

  • Het gebruikte zoekwoord
  • De aangeklikte advertentie
  • De gespreksduur
  • De reden voor het telefoontje (als je hiervoor een telefonisch menu instelt)
  • De uitkomst van het gesprek (als je die vastlegt)

Met de tijd verkrijg je dus een uitgebreid dashboard met de info van al je telefoongesprekken en kun je die gesprekken soms ook terugluisteren, afhankelijk van de tool die je kiest. Hier kun je interessante analyses op uitvoeren, die jou kunnen vertellen in welke fase van de customer journey deze klanten precies zitten en hoe je ze kunt stimuleren om hun klantreis te vervolgen.

Waar het uiteindelijk om draait, is dat we met call tracking kunnen leren wat wel en niet werkt, en dat we op basis hiervan onze (Google Ads-)budgetten met extra kennis kunnen toekennen. Zo optimaliseren wij onze biedstrategieën en komen we aan bij ons echte doel: je ROI verhogen.

Hoe je met call tracking je ROI kunt verhogen

Als call tracking je niets zou opleveren, zou je geen reden hebben om het te gebruiken. Maar het levert je zeker wel iets op: het is namelijk een effectieve tool om je return-on-investment (ROI) te verhogen! Dat kan op verschillende manieren, zowel direct als indirect.

Verfijning van je marketinguitgaven

Om te beginnen stelt call tracking je in staat welke marketingcampagnes en -kanalen de meeste telefonische conversies genereren. Zo weet jij waaraan jij meer budget kunt alloceren voor hogere opbrengsten, terwijl je de campagnes die níet de gewenste conversies leveren kunt afschalen. Door je budget alleen te besteden aan succesvolle marketingactiviteiten, kun je je relatieve uitgaven verlagen en je ROI direct verhogen.

Zoekwoordenoptimalisatie

Door telefonische conversies te koppelen aan specifieke zoekwoorden, kun je ontdekken welke zoektermen de meest waardevolle interacties generen – en wat de achterliggende zoekintentie precies is. Deze inzichten bieden je de kans om je zoekwoordstrategie te optimaliseren en vooral budget toe te kennen aan die termen die daadwerkelijk bijdragen aan conversies. Want ja, het is leuk om met elk zoekwoord bovenaan te staan, maar bovenaan staan kost geld en moeite die je niet wilt verkwisten aan een term die blijkbaar toch niets oplevert.

Afstemming van je klantenservice

Tot slot kun je call tracking gebruiken om je klantenservice meer te leren over de intentie van je bellers en de vragen die zij vaak hebben. Stel dat zij vaak vooral verward zijn over je bestelproces, dan kan het lonen om op je website een heldere FAQ-pagina aan te maken die hier meer uitleg over geeft. Dan zullen deze mensen minder geneigd zijn om te bestellen, maar direct een bestelling te plaatsen. Je klantenservice houdt dan meer tijd over voor ingewikkelde gevallen die echt de aandacht vereisen.

Zo zorg je ervoor dat alle klanten tevreden zijn, wat hen loyaler maakt – en de kans op termijn groter maakt dat zij ook aankopen blíjven doen. Cost per acquisition (CPA) is niet voor niets een KPI: een tevreden klant behouden is vrijwel altijd goedkoper dan een nieuwe klant werven. Ook voor het bieden van sterke klantenservice is call tracking dus wat waard.

Laat ON. jouw telefonische conversies registreren met call tracking!

In tegenstelling tot veel andere online marketing bureaus zien we de waarde van call tracking zeker niet over het hoofd bij ON.! Wij weten dat elk contactmoment telt en ook geanalyseerd moet worden, zeker nu er door de privacywetgeving steeds meer analysemogelijkheden wegvallen. Gelukkig is call tracking daar nog niet één van.

Wil jij precies weten welke strategieën leiden tot telefonische conversies en hoe jij jouw campagnes kunt optimaliseren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen met onze uitgebreide marketinganalyses. Met call tracking gaan wij een stapje verder!