Jeff | oktober 20, 2023

ChatGPT en Google: welk effect heeft dit op je SEO-rankings?

Uren zitten zwoegen over je toetsenbord om maar de perfecte SEO-teksten te schrijven? Met tools als ChatGPT is dat niet meer nodig, toch…? Dit is de insteek die veel mensen hebben sinds de opkomst van AI, maar klopt dat wel? Aan de ene kant snappen we het ook wel: je wilt gewoon snel webteksten kunnen genereren die goed ranken in Google en die lekker veel traffic binnenhalen, terwijl jij daar amper tijd aan kwijt bent. Ja, daar lijkt ChatGPT ideaal voor. Maar… een tegengeluid dat je veel hoort is dat de kwaliteit van dit soort tools vaak heel wat te wensen overlaat, de inhoud lang niet altijd klopt en Google zich in het verleden ook negatief heeft uitgelaten over deze AI-tools. Dus, hoe zit dat precies? Is ChatGPT nu een zegen voor je zoekmachineoptimalisatie, of is het toch eerder een vloek?

Om te beginnen: hoe beoordeelt Google AI-generated content?

Laten we meteen in de kern van de zaak duiken. Google en AI-content, wat is de deal? Het antwoord op deze vraag is misschien wat gecompliceerder dan je zou denken: Google is hier zelf ook een aantal keer op teruggekomen.

In een oorspronkelijke quote uit de Helpful Content Update van september 2022 liet Google weten:

“Google Search’s helpful content system generates a signal used by our automated ranking systems to better ensure people see original, helpful content written by people, for people, in search results.”

Oftewel: content moest geschreven zijn voor mensen, door mensen, om goed in de zoekresultaten te ranken.

Maar nu, met een nieuwe quote uit de Google Helpful Content Update van september 2023, lijkt Google toch enigszins op dat punt te zijn teruggekomen.

De nieuwe quote luidt:

“Google Search’s helpful content system generates a signal used by our automated ranking systems to better ensure people see original, helpful content created for people in search results.”

Wat dit betekent, is dat Google erkent dat het gedeelte “written by people” niet langer een vereiste is in hun ogen. Aan het “created for people” is echter niets veranderd (behalve de specifieke verwoording): content moet voor mensen geschreven zijn en daadwerkelijk behulpzaam zijn om goed te ranken. Of het wel of niet door AI is gegenereerd, heeft daar geen invloed op.

ChatGPT 1

Dus AI-content wordt níet afgestraft, of…?

Laten we de uitspraken van Google niet verkeerd begrijpen! Hoewel AI-content dus niet per se wordt afgestraft, biedt het ook geen garanties voor fantastische rankings.

EEAT

Google is er nog steeds heel duidelijk over dat content ‘behulpzaam’ moet zijn. En dit is waar het EEAT-principe (Experience, Expertise, Authorativeness en Trust) om de hoek komt kijken. Jouw content moet uitstralen dat je ergens zelf ervaring mee hebt, het moet deskundigheid bevatten, er moet autoriteit uit blijken én de informatie moet betrouwbaar zijn.

Vooral als het aankomt op your-money-or-your-life-onderwerpen (YMYL), waarin het geld óf de gezondheid/levens van mensen op het spel staan, is EEAT cruciaal. Niet iedereen kan dus zomaar medicatie of verzekeringen aanprijzen: daarvoor moet je kunnen aantonen dat jouw bedrijf en personeel over de nodige deskundigheid beschikt.

Behulpzame content

Naast dat content dus moet voldoen aan het EEAT-principe, moet het echt een zinvol antwoord bieden op de (impliciete) vragen van Google-gebruikers. Als je dus AI-content maakt, moet je ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk relevant is en mensen helpt.

Als jouw AI-content niet helpt, zal Google dit ook niet hoog in de zoekresultaten vertonen… en terecht. Tenslotte is het doel van Google om gebruikers de meest hoogwaardige content en de beste antwoorden op hun vragen te bieden: om dat met slechte black-hat SEO te omzeilen, is zeker niet de bedoeling.

De risico’s van AI

Een risico van AI is dat ChatGPT eigenlijk geen echte kennis heeft van de onderwerpen waarover het teksten schrijft. In feite is het “alleen maar” een slim taalmodel, dat een reeks woorden op een logische manier aan elkaar plakt op basis van de info die in de database van het programma voorkomt.

Als die info niet klopt (wat vaker het geval is dan je denkt!), zal de output van ChatGPT ook niet kloppen. Dan wordt er gegarandeerd niet voldaan aan het stukje Trust, en eigenlijk ook niet aan Expertise. Het blijft dus extreem belangrijk om teksten altijd ook inhoudelijk te controleren en redigeren.

Hoe kun je AI dan inzetten om je SEO-rankings te verbeteren?

Nu we weten dat AI-content geen strafblad heeft bij Google zolang je er een beetje zorgvuldig mee omgaat, kunnen we ons afvragen hoe we deze technologie dan kunnen gebruiken om onze SEO-rankings specifiek te verbeteren. Nou, daar hebben wij verschillende ideeën over!

Inspiratie opdoen

Inspiratie: probleem nr. 1 voor veel schrijvers. Wanneer de gevreesde writers’ block toeslaat en je naar een leeg scherm staart, kan AI je uit de brand helpen. Stel dat je vastzit en geen idee hebt waarover je moet schrijven, dan kun je ChatGPT vragen om niet één, niet vijf, maar bijvoorbeeld wel 20 verschillende invalshoeken voor een blogpost voor te stellen! En als de eerste lading ideeën niet bevalt, dan stel je je prompt wat bij of vraag je gewoon om nog meer opties.

Natuurlijk gaat inspiratie opdoen niet alleen maar op voor blogs. Je kunt bij ChatGPT ook te rade gaan welke vragen mensen hebben over een bepaald onderwerp, om de content die je creëert nog behulpzamer te maken. Zo kom je nooit meer zonder ideeën te zitten.

Bulktaken uitvoeren

Bulktaken zijn iets waar je waarschijnlijk vooral bekend mee bent als je in de e-commerce zit, en je een website beheert met honderden tot vele duizenden pagina’s. Als je dan alle meta titles en descriptions handmatig moet gaan zitten uitschrijven, wordt dat al snel erg ontmoedigend. In ieder geval ChatGPT 4.0 kun je al vragen om je site uit te lezen en meteen honderden meta titles en descriptions te genereren, in slechts een fractie van de tijd die het je zou kosten om dat handmatig te doen. Dat bespaart je niet alleen uren, maar geeft je SEO ook meteen een flinke boost.

En dit is slechts een voorbeeld van alles wat je met ChatGPT kan. Eigenlijk zijn de voorbeelden per vakgebied eindeloos! Vraag je dus eens af welke taken jou normaal gesproken uren werk kosten en kijk wat ChatGPT daarmee kan. De uitkomst zou je best weleens kunnen verbazen…

Teksten analyseren

Het schrijven van content is één ding, maar wat net zo belangrijk – zo niet belangrijker – is, is om ervoor te zorgen dat je content voldoet aan de eisen van Google. Dit is waar AI opnieuw in het spel komt.

AI-tools kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het analyseren van je teksten op basis van de SEO-richtlijnen, zoals het EEAT-principe. Ze kunnen je tekst scannen en aangeven wat ontbreekt of verbeterd kan worden om aan deze criteria te voldoen.

Is je content te oppervlakkig? Mis je cruciale informatie? (Wel even ChatGPT dubbelchecken…) Zijn er grammaticale fouten of stilistische problemen? AI kan dit allemaal snel voor je identificeren en meteen aanbevelingen doen voor wat beter kan. Zo kun je je content snel optimaliseren om hoger in de zoekresultaten te verschijnen, mét behulp van AI!

Teksten schrijven?

En ja: dan komen we bij het meest controversiële gebruik van AI, namelijk het schrijven van complete SEO-teksten. Ja, AI kán dit doen, maar hier moeten we wel voorzichtig mee zijn.

ChatGPT en vergelijkbare AI-modellen kunnen teksten produceren die coherent en leesbaar zijn, maar vaak is wel duidelijk dat ze door een machine geschreven zijn. De schrijfstijl kan onnatuurlijk aanvoelen en de inhoudelijke kennis is ook niet altijd vlekkeloos. Wél kun je een AI-model bijvoorbeeld vragen om een eerste concept te genereren, en vervolgens kun je dit concept zo bewerken en verbeteren dat het wel aan jouw normen voldoet. Dan staat er al een basistekst die je alleen nog hoeft aan te passen.

Het belangrijkste is dat je altijd een menselijke touch toevoegt om ervoor te zorgen dat je content authentiek aanvoelt én waarde biedt aan je lezers. AI kan je zeker assisteren bij het schrijven van teksten, maar jouw creativiteit maakt uiteindelijk het verschil. Zomaar AI-teksten copy-pasten raden we dus niet aan. 😉

Gaan we hier in de toekomst nog veranderingen in zien?

De kans is groot dat we in de toekomst nog veranderingen gaan zien in de wisselwerking tussen Google en AI. AI blijft constant evolueren, en Google evolueert gewoon mee. Tussen ChatGPT 3.5 en ChatGPT 4 zit al een heel groot verschil in kwaliteit; met de betaalde 4.0-versie van dit programma kun je bijvoorbeeld ook websites laten aflezen en compleet nieuwe teksten laten genereren, allemaal op basis van betrouwbare informatie die je zelf hebt uitgekozen.

Dat content volgens de Google-richtlijnen vooral nuttig moet zijn, dat zal nooit veranderen, want Google wil mensen zo goed mogelijk helpen. Wat we wel kunnen verwachten, is dat AI-tools steeds beter worden in het produceren van behulpzame, relevante én inhoudelijk correcte content. Hierdoor verwachten we dat ze een steeds waardevollere aanvulling gaan vormen op jouw SEO-strategie.

ChatGPT en Google 3

Voor SEO wil je nog steeds bij ON. zijn!

Laten we nu even terugkeren naar de wereld van SEO. ON. Digital Marketing is er altijd geweest om jou te helpen met je zoekmachineoptimalisatie, en dat zal nooit veranderen. We blijven up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen, inclusief de integratie van AI in SEO.

Hoeveel de wereld ook verandert, in onze ogen blijft één ding constant: het belang van testen, testen en nog eens testen. Dit is een cruciaal onderdeel van onze aanpak, omdat het ons helpt te begrijpen wat werkt en wat niet. Zo zorgen we ervoor dat jouw SEO-strategie altijd met de tijd meegaat én effectief is. ON. Digital Marketing is hét SEO-bureau van Groningen, en wij omarmen de toekomst – mét alle voorzichtigheid en expertise die je van experts zou verwachten.

Neem contact met ons op!

Wil jij je SEO met een gerust hart uit handen geven aan een online marketing bureau dat niet met vuur speelt, maar dat vertrouwt op eigen deskundigheid en ervaring om het meeste uit jouw marketing te halen – al dan niet met behulp van AI? Neem dan vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen de top te bereiken in de zoekresultaten!