Jeff | juli 10, 2024

De kracht van user-generated content

Zou jij een product kopen waar je nog nooit van hebt gehoord? Waarover geen online reviews te vinden zijn, waarvan alleen de producent beweert dat het "absoluut fantastisch" is, en waarvan geen enkele gebruikersfoto online staat? Waarschijnlijk niet. In een tijd waarin adverteerders hun producten steeds agressiever promoten, en het voor consumenten moeilijk is om betrouwbare bedrijven te identificeren, vertrouwen ze steeds meer op user-generated content om hun mening te vormen. Als ondernemer is je geloofwaardigheid grotendeels afhankelijk van deze vorm van content. Wat user-generated content precies inhoudt, hoe het werkt en waarom het zo effectief is, lees je in deze blog.

Wat is user-generated content?

User-generated content omvat alle content die door gebruikers wordt gemaakt, en dus niet door producenten of adverteerders. Het is daarmee een vorm van content marketing. Dit kan variëren van productfoto’s en -video’s die mensen thuis maken tot recensies en discussies op fora. Gebruikers delen deze content om hun ervaringen te delen, producten te prijzen of juist anderen te waarschuwen.

In de praktijk zien we dat niet alle user-generated content volledig onafhankelijk van producenten of adverteerders wordt gecreëerd. Influencer marketing is hiervan een voorbeeld. Influencers ontvangen vaak gratis producten of worden betaald, waarna ze authentiek ogende content creëren voor hun sociale kanalen. Omdat deze content natuurlijk overkomt, heeft het grotendeels dezelfde impact als andere vormen van user-generated content.

Het belang van user-generated content vanuit de principes van Cialdini

Als we het hebben over wat bepaalde marketinginspanningen precies effectief maakt, komen we al snel uit op de principes van Cialdini. De principes van Cialdini zijn beïnvloedingsstrategieën in marketing die de kans vergroten dat potentiële klanten of gebruikers tot actie overgaan en die ingezet kunnen worden om voor bepaalde marketingtactieken te argumenteren. Er zijn zeven principes:

 1. Wederkerigheid,
 2. Consistentie,
 3. Sociale bewijskracht,
 4. Sympathie,
 5. Eenheid,
 6. Autoriteit,
 7. Schaarste.

Hoewel elk principe zijn eigen werking heeft en belangrijk is, bouwt user-generated content als marketingtactiek vooral op het principe van sociale bewijskracht.

Sociale bewijskracht

Sociale bewijskracht (social proof) houdt in dat mensen vaak eerst naar de mening van anderen kijken voordat ze zelf een beslissing nemen. Hoe enthousiaster anderen zijn over een show, product, celebrity, enzovoort, hoe meer overtuigd we zijn dat het de moeite waard is om hetzelfde te ervaren.

De kracht van sociale bewijskracht is het sterkst wanneer de goedkeuring komt van mensen in onze directe kringen, maar het werkt ook op grote schaal. Denk aan het aantal sterren dat een bedrijf heeft op Google, wat reviews over een product zeggen, en of anderen het product aanbevelen via social media. Ontbreekt deze bevestiging? Dan daalt het vertrouwen direct en verliest een gebruiker snel interesse.

Hoe kom je dan precies aan user-generated content?

Kopers hebben dus bewijs nodig dat je onderneming en aanbod betrouwbaar zijn, zodat ze met vertrouwen hun keuze kunnen maken. Maar hoe verkrijg je deze content precies? Dat kan op verschillende manieren.

Organische user-generated content

Wanneer je aanbod interessant is en voldoende mensen ermee in aanraking komen (bijvoorbeeld via advertenties), ontstaat er vaak vanzelf organische user-generated content. Mensen geven hun mening, bespreken het op fora en delen foto’s en video’s op sociale media. Hoe groter de interesse, hoe meer van dit soort content ontstaat. Hoewel dit zeer effectief kan zijn, is dit niet voor elk bedrijf haalbaar, zeker niet vanaf het begin. Gelukkig zijn er ook andere strategieën.

Review marketing

In onze blog “Review marketing: zo belangrijk is dat” hebben we besproken waarom review marketing onmisbaar is voor elke onderneming. Reviews vormen user-generated content én sociale bewijskracht; 90% van alle internetgebruikers bekijkt ze regelmatig! Door gebruikers actief te vragen om reviews achter te laten, moedig je hen aan om waardevolle user-generated content te creëren. Tekst alleen is goed, maar tekst gecombineerd met foto’s of video’s is nog krachtiger.

UGC creators en Influencer marketing

Als je echt impact wilt maken, kun je overwegen om met influencers of zogeheten UCG creators samen te werken. Dit hoeven geen mensen met miljoenen volgers te zijn; soms kan iemand met slechts een paar duizend volgers en een doelgroep die aansluit bij jouw merk al grote invloed hebben. Influencers zijn effectief omdat mensen naar hen opkijken en hun mening door hen laten beïnvloeden – vandaar hun naam.

Technisch gezien is de content die UGC creators maken geen échte “user-generated content”, zoals de term van oorsprong bedoeld was, omdat het in opdracht van de producent of adverteerder is. Maar als de content organisch oogt en aanvoelt als een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven, is het een krachtig marketingmiddel.

Voorbeelden van user-generated content

Regels rondom het delen van user-generated content

Stel dat je fantastische, organische user-generated content van jouw merk online tegenkomt, mag je die dan altijd zomaar delen? Nee, dat mag niet. Vraag altijd toestemming aan de maker. Het is niet juridisch verantwoord om zomaar andermans creaties te delen, en daarbij kan het mensen tegen de haren in strijken, wat negatieve publiciteit kan opleveren. Wees hier dus voorzichtig mee.

Maar: als je wél om toestemming vraagt, zullen mensen die vaak graag geven! Veel mensen vinden het geweldig als hun content door hun lievelingsmerk wordt gedeeld. Wees dus niet bang om te vragen.

Adverteren met user-generated content

Als je toestemming hebt om user-generated content te gebruiken, is het op veel platformen ook mogelijk om hier actief mee te adverteren. Zo kun je de content bij een breder publiek onder de aandacht brengen zonder deze zelf te hoeven maken. Hoe dit adverteren eruitziet, hangt af van het platform en de content.

Op TikTok kun je bijvoorbeeld de handle van de oorspronkelijke poster prominent in beeld houden in je ad en gebruikers laten doorklikken naar jouw productaanbod. Op Meta-platformen zoals Facebook en Instagram is dit minder eenvoudig. Heb je hulp nodig bij dit soort kwesties? Stel je vragen dan aan je social media specialist, die je hier graag bij helpt.

Welk effect kan je hiermee bereiken op social media?

Het effect van user-generated content op social media mag niet worden onderschat. Hoewel het belangrijk is om je eigen professionele content te creëren en je volgers een zorgvuldig samengesteld beeld van je bedrijf voor te schotelen, biedt user-generated content iets unieks dat je als onderneming niet kunt creëren. Dit is de content waar gebruikers naar op zoek zijn als ze een authentiek beeld willen krijgen van wat jouw onderneming te bieden heeft, gebaseerd op ervaringen van anderen. Deze content kan vervolgens door hen worden gedeeld, wat je bereik vergroot en je betrokkenheid versterkt. Hierdoor is user-generated content uiteindelijk dé sleutel om viral te gaan op social media!

De voordelen van user-generated content op een rijtje

Laten we tot slot de specifieke voordelen van user-generated content nog eens op een rijtje zetten:

 1. Geloofwaardigheid en vertrouwen: Klanten vertrouwen op aanbevelingen van anderen, vooral van echte gebruikers. Dit versterkt je sociale bewijskracht.
 2. Engagement: Mensen zijn sneller geneigd user-generated content te liken, erop te reageren of te delen, waardoor je een groter publiek bereikt.
 3. Kostenbesparing: Als je op organische user-generated content stuit en je het akkoord krijgt om deze voor je eigen kanalen te gebruiken, kan user-generated content in sommige gevallen gratis zijn! Maar ook de user-generated content die je tegen betaling door UGC creators kunt laten creëren, kan jezelf tijd en daarmee interne uren schelen.
 4. Verhoogde omzet: Hoe groter je bereik en hoe geloofwaardiger je overkomt, hoe meer klanten zullen converteren. En dát is uiteindelijk je einddoel.

Is user-generated content relevant voor mijn onderneming?

Mocht het nog niet duidelijk zijn: user-generated content is voor vrijwel iedere onderneming van onschatbare waarde. Of je nu een grote e-commerce retailer bent of een lokale bakkerij runt, mensen zijn altijd eerder geneigd je diensten af te nemen als ze user-generated content van jouw onderneming tegenkomen.

Tekstuele user-generated content, zoals reviews en social media comments, is in iedere sector haalbaar. Daarnaast lenen producten zich natuurlijk uitstekend voor user-generated content in de vorm van gebruikersfoto’s en/of -video’s, maar kunnen ook veel diensten op deze manier prachtig in beeld worden gebracht. Denk aan een schilder die een woning schildert (inclusief voor- en na-foto’s) of het werk van een wedding planner.

Zelfs als je niet direct ideeën hebt, is het belangrijk om te onthouden dat user-generated content vele vormen kan aannemen. Kortom: ja, user-generated content is ook relevant voor jouw onderneming.

User-generated content effectief inzetten? ON. helpt je!

User-generated content kan soms aanvoelen als een aspect van marketing waar je weinig controle over hebt. Het stimuleren van mensen om content te creëren en omgaan met mogelijke negatieve reacties kan ingewikkeld zijn. Maar maak je geen zorgen: bij ON. Digital Marketing staan we voor je klaar!

Onze specialisten – in dit geval van socials, e-mail én SEO – weten alles van user-generated content en dan vooral hoe zij het maximale uit dit stukje marketing kunnen halen. We helpen je bij het verkrijgen van boeiende en deelbare content, en kunnen zelfs helpen om je viral te laten gaan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende marketing scan en ontdek de mogelijkheden voor jouw merk.