Erik | juli 12, 2023

Goede nieuwsberichten over Corona om je dag mee op te vrolijken!

Momenteel lijkt het maar over één ding te gaan op nieuws, en heel gek is dat niet, want het is de grootste wereldwijde crisis sinds de 2de wereldoorlog. Het nadeel van nieuws blijft dat er minder aandacht is voor positieve berichten. En dat hebben we momenteel harder nodig dan ooit! Daarom hebben wij in dit artikel een mooie samenvatting van goede nieuwsberichten rondom de coronacrisis voor je.

In Wuhan, de Chinese stad waar de coronacrisis begon, is het laatste noodhospitaal inmiddels gesloten. De stad, die evenveel inwoners telt als Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Limburg bij elkaar, lijkt de situatie onder controle te hebben. Inmiddels zijn er 70.000 mensen genezen en actuele berichten laten zien dat er weinig tot geen besmettingen bijkomen in de Chinese steden.

In Duitsland geeft het hoofd van het Duitse Robert Koch-instituut aan dat de exponentiële curve van het aantal nieuwe corona besmettingen lijkt af te vlakken. Alhoewel deskundigen in België nog niet willen spreken van een trendbreuk, daalt het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen. Vandaag kwam ook dit positieve bericht in Nederland in het nieuws. Volgens het RIVM lijkt het aantal besmettingen in Nederland vandaag af te vlakken. Pas later deze week verwacht het RIVM meer effecten van de maatregelen te zien.

Wuhan
Een verlaten noodziekenhuis in Wuhan
@ Reuters

Ondanks de chaos die het virus in Nederland brengt, brengt het ook mooie initiatieven van mensen die de samenhorigheid verhogen:

 • Posters, die gratis kunnen worden aangevraagd, waarmee mensen hulp kunnen aanbieden of juist om een helpende hand kunnen vragen;
 • Honderden mensen hebben zich gemeld bij het Rode Kruis om beschermingsmiddelen en medische hulmiddelen aan de vereniging af te staan;
 • Acties die worden gestart om de druk van de ouders met vitale beroepen te verlichten, zoals oppassen op de kinderen;
 • Veel mensen zetten zich in als vrijwilliger;
 • Coupons kunnen worden gekocht om de lokale ondernemingen (zonder omzet) te kunnen helpen;
 • Supermarkten hebben een apart ouderenuurtje in de ochtend, om rustig boodschappen te kunnen doen;
 • Er wordt gebeld met ouderen om eenzaamheid tegen te gaan in deze tijden;
 • Er worden whatsapp-groepen aangemaakt in wijken om te kijken of mensen hulp nodig hebben.

Poster voor hulp
Foto: Jan Roeland van den Brink

Afgelopen zaterdag heeft het Martini Ziekenhuis in Groningen een oproep gedaan voor wat extra handen. In een korte tijd leverde het meer dan 1000 aanmeldingen op van mensen die hun steentje kunnen bijdragen. De groep varieert van mensen met een zorgachtergrond tot mensen vanuit de horeca die hulp bieden. Het is mooi om te zien dat iedereen inzet toont in deze tijden.

Daarnaast zijn er veel mensen die op dit moment vanwege het virus thuiswerken, dit kan best eenzaam zijn. Toch heeft het ook positieve kanten. Thuis werken blijkt namelijk goed te zijn voor de productiviteit, mits je natuurlijk niet te veel afleiding hebt.

‘’Een kat die het iedere 10 minuten voorzien heeft op je voeten is bijvoorbeeld niet altijd even goed voor de productiviteit’’

Laten we het gesprek van de dag van een aantal maanden terug, de klimaatdoelstellingen, niet vergeten. Er zijn veel maatregelen genomen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te kunnen realiseren. De coronacrisis, hoe gek het ook klinkt, geeft de natuur ruimte om zich te herstellen. Op veel plekken in de wereld zien we momenteel mooie voorbeelden van herstel. In Venetië zijn bijvoorbeeld, in het normaal drukbevaren water, voor het eerst weer vissen in de grachten te zien. Een grote bron van CO2, het vliegverkeer, is op dit moment met ongeveer 80% afgenomen. Omdat het aantal autoritten, vluchten en industriële activiteiten enorm gedaald is, zal de lucht er ongetwijfeld schoner uit komen. In China en Italië lag de daling van de uitstoot van stikstofoxide op ongeveer 30%-50%. Na de crisis zouden we dus op een gezondere bodem verder kunnen bouwen aan een duurzame maatschappij.

Foto van NASA
Foto: NASA

Veel goed nieuws dus, maar laten we er ook bij stil staan dat we momenteel nog veel te bereiken hebben samen. Ook jij kan hierbij helpen. Om de verspreiding van het virus zo goed mogelijk te vertragen is het belangrijk dat je de regels van het RIVM opvolgt. Daarom willen wij ook benadrukken;

 • Blijf thuis;
 • Ga alleen naar buiten wanneer strikt noodzakelijk;
 • Houdt 1,5 meter afstand!

En… laten we ondanks alles niet vergeten positief te blijven, je hebt bijvoorbeeld nu eindelijk tijd om dat ene boek te lezen of je favoriete Netflix serie te kijken.