Jeff | september 1, 2023

Google Core Updates: wat betekenen ze voor jouw SEO?

In de SEO-wereld is algemeen bekend dat Google regelmatig updates uitrolt die een klein tot zeer groot effect kunnen hebben op de rankings van verschillende soorten websites, van informatieve blogs tot de e-commerce. Als marketeers weten we dát deze updates vaak plaatsvinden, maar wát ze exact doen en hoe groot de impact gaat zijn, is vaak enigszins afwachten. Zolang je echter wordt bijgestaan door een online marketing bureau als ON. dat veel ervaring heeft met dit soort veranderingen in het zoekalgoritme, zou je hier relatief weinig van moeten merken. Wel kunnen we ons voorstellen dat je een aantal vragen hebt, zoals wat deze update gaat doen, wat het betekent als je opeens sterke schommelingen in je rankings ziet en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw rankings zo min mogelijk worden beïnvloed – nu en in de toekomst. Lees sneller verder en ontdek wat de Google Core Updates voor jouw SEO betekenen!

Wat zijn Google Core Updates?

‘Google Core Updates’ is de algemene benaming voor de wijzigingen aan het zoekalgoritme die Google periodiek doorvoert. Deze updates hebben als doel om de manier waarop de zoekresultaten worden gerangschikt te verbeteren, zodat ze beter aansluiten op de zoekintentie van Google-gebruikers.

Wat dit voor website-eigenaren betekent, is dat de updates automatisch invloed hebben op de rankings van hun websites: uiteindelijk moeten de meest relevante en nuttige sites namelijk bovenaan komen te staan, terwijl sites die aan spamtactieken doen of zelfs gevaarlijke informatie verspreiden worden afgestraft met een lagere positie. Google blijft het algoritme constant verfijnen en perfectioneren: daarom komen er meerdere keren per jaar Google Core Updates uit.

on-foto

Wat is de Google August 2023 Broad Core Update?

De Google August 2023 Broad Core Update werd op 22 augustus door Google uitgerold. Dit is de tweede Broad Core Update van het jaar, wat betekent dat we echte impact gaan zien – en dat in veel gevallen ook al doen. De update wordt gefaseerd uitgerold en het kan tot twee weken duren voordat alle veranderingen volledig zijn geïmplementeerd.

Wélke wijzigingen er precies zijn doorgevoerd, heeft Google vooralsnog niet bekendgemaakt. Dat betekent dat we vooral af zullen moeten gaan op de data die we voorhanden hebben, totdat er (eventueel) een release komt. Of dit het geval zal zijn, is maar de vraag: Google geeft namelijk liever niet al zijn geheimen bloot, aangezien kwaadwillende SEO-marketeers het algoritme dan zouden kunnen manipuleren met SEO-tactieken die níet draaien om het bieden van meerwaarde en het creëren van autoriteit.

Op dit moment is het circa anderhalve week geleden dat de update is uitgebracht. Heb je nog niets gemerkt, dan kan dat dus nog wel. Toch hoeft dat zeker niet het geval te zijn als je je altijd aan de SEO best practices hebt gehouden!

Wat als je opeens sterke schommelingen in je rankings ziet?

Na het uitrollen van een Google Core Update is het altijd mogelijk dat er opeens veranderingen in je rankings optreden. Daarbij kan het gaan om zowel plotselinge stijgingen als dalingen – en dat tweede kan gebeuren hoe goed je ook je best hebt gedaan om alleen legitieme SEO-tactieken te implementeren en de best mogelijke content te leveren.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze schommelingen normaal zijn en er niet per se op wijzen dat er iets ‘mis’ is met je website. Google zelf geeft ook aan dat er vaak niets te ‘repareren’ valt na zo’n update; het betekent alleen dat andere content na de update opeens als relevanter wordt beschouwd. Dit valt niet te voorspellen, en Google is op dit vlak ook moeilijk te doorgronden.

Vragen die je jezelf zou kunnen stellen om de impact te verklaren

Als je getroffen wordt door de impact van een Core Update, kan het nuttig zijn om eens kritisch naar je content/SEO-teksten te kijken – of dat door een SEO-marketeer te laten doen. Daarbij kun je jezelf de volgende vragen stellen die Google helpen bepalen hoe waardevol een bepaalde website is:

  • Biedt de content originele informatie, eigen onderzoek of nieuwe analyses?
  • Hoe gedetailleerd en volledig is de content?
  • Gaat de content dieper dan alleen het meest voor de hand liggende, wat je ook direct op alle andere websites zou tegenkomen?
  • Is de content geschreven door experts met aantoonbare kennis van het onderwerp?

Hoewel de focus van de Google August 2023 Broad Core Update nog niet volledig helder is, kunnen we wel stellen dat E-E-A-T (Experience, Expertise, Authority, Trustworthiness) met elke update steeds meer de nadruk krijgt. Misleid gebruikers dus in ieder geval niet en zorg ervoor dat je altijd een expert hebt die nog eens een kritische blik op je content kan werpen!

Hoe ON. best practices inzet om jouw rankings zo goed mogelijk te beschermen

Bij ON. doen we niet aan zogeheten black-hat SEO. Dat betekent dat we altijd alles op alles zetten om kwalitatief hoogwaardige content te leveren waar ook daadwerkelijk achtergrondonderzoek bij komt kijken (en die niet zomaar is uitgespuwd door een woordvoorspellend algoritme zonder enige vorm van fact checking, zoals bij AI-content het geval is).

Doordat wij ons constant bezighouden met het naleven van de nieuwste richtlijnen én het voorspellen van de koers die Google gaat aanhouden, zijn wij in staat om ook toekomstbestendige SEO te leveren. Hierdoor worden onze klanten relatief weinig getroffen door Google Core Updates zoals die van augustus.

Toch willen wij wel duidelijk maken dat het risico áltijd aanwezig blijft dat je iets gaat merken van zo’n update, vooral als je bijvoorbeeld een verouderde website hebt die niet volledig meer voldoet aan de technische eisen van deze tijd of waarop onverantwoorde linkbuildingstrategieën zijn toegepast. Dan kan het uiteindelijk lonend zijn om toch over te stappen naar een nieuwe website (zoals geleverd door ON. IT)!

ON. staat voor je klaar!

Is jouw website nu ernstig getroffen door de Core Update en zou je graag willen weten hoe je die impact voortaan kunt minimaliseren? Of zoek je nog een partner die altijd op de hoogte blijft van de laatste veranderingen in de wereld van SEO? Neem dan contact op met ON. Digital Marketing om te kijken of je SEO uitbesteden misschien wat voor jou is! Een adviesgesprek voor SEO consulting is bij ons altijd vrijblijvend; je zit dus nergens aan vast. Wél kom je dan direct te weten waar nog kansen te behalen vallen!

Ook voor onze huidige klanten geldt: zie je opeens een groot verschil in je rankings en vraag je je af of dat door deze update komt? Aarzel dan niet om contact op te nemen met jouw marketeer!