Erik | juli 12, 2023

Google Shopping gratis inzetten? Zo doe je dat!

Google Shopping gratis inzetten? Dat kan! Gratis Shopping vermeldingen zijn namelijk sinds 7 oktober actief in Nederland! In het begin van het jaar kondigde Google aan om gratis verkeer te genereren vanuit Google Shopping. Voorheen kon dit alleen nog door middel van betaalde advertenties in Google Ads. Google maakte bekend retailers een hart onder de riem te willen steken. Volgens hen is e-commerce door COVID-19 nog belangrijker geworden dan voorheen, maar natuurlijk zit hier wel meer achter. Mede door online shopping platformen zoals Amazon komt Google zelf steeds meer onder druk te staan. Door Google Shopping gratis aan te bieden, zal het aanbod stijgen, de relevantie toenemen en zullen meer ondernemers gratis gebruik maken van Google Shopping.

Hoe werkt gratis Google Shopping?

Maar hoe werkt dit precies? Belangrijk is om in gedachten te houden dat er onderscheid gemaakt wordt tussen SERP (Search Engine Results Page) en het specifieke Shopping tabblad. Deze functie is in de eerste instantie namelijk alleen beschikbaar voor het specifieke Shopping tabblad.

De SERP is de pagina die de consument te zien krijgt wanneer hij of zij een zoekopdracht intypt of inspreekt op Google, bijvoorbeeld: “rode sneakers”. Afhankelijk van het zoekwoord zal deze pagina wel of geen Google Shopping resultaten bevatten.

hoe werkt gratis google shopping
Afbeelding 1: “rode sneakers” Google Shopping in de SERP

Het specifieke Shopping tabblad is de pagina van Google waar de verzendopties en prijzen van concurrenten onderling vergeleken kunnen worden.

Afbeelding 2: “rode sneakers” Google Shopping tabblad

De Shopping tab wordt nu dus ook gebruikt om organische “gratis” advertenties te tonen. Boven- en onderaan de pagina worden de gratis Shopping resultaten getoond. Paid Shopping blijft dus, ondanks de opkomst van gratis Shopping, nog steeds belangrijk!

De advertenties blijven uiteraard de cashcow van Google en sinds de lancering van gratis Shopping hebben we geen grote omzetverschillen gemerkt in de betaalde campagnes.

Hoe toon ik mijn producten gratis in Google Shopping?

Google Shopping gratis inzetten is interessant wanneer je geen groot advertentiebudget beschikbaar hebt. Voor bestaande adverteerders is het interessant om de zichtbaarheid op deze manier nog verder te vergroten.

Hoe zorg je ervoor dat jouw producten ook gratis getoond worden? Volg de volgende stappen:

  1. Ga naar je Google Merchant Center account en log in
  2. Klik op “groei” en vervolgens op “programma’s beheren”
  3. Schakel de gratis optie in onder “platforms van Google”

Het is belangrijk dat je Merchant Center account up-to-date is. Dit betekent: je productfeed is actief en je website is geverifieerd. Heb je nog geen Merchant Center account? Maak er dan één aan, creëer een product feed (bijvoorbeeld met Channable) en koppel deze aan het Merchant Center.

Afbeelding 3: gratis vermeldingen aanzetten in Google Merchant Center

De resultaten van gratis Shopping zijn te vinden in het Merchant Center, onder prestaties > dashboard.

Meer weten over Google Shopping?

Om vaker in de Google Shopping resultaten voor te komen, is het belangrijker dan ooit om een goed strijdplan te hebben voor SEO. Hiermee vergroot je de kans dat je vertoond wordt in deze functie voor webshops aanzienlijk.

Heb je toch hulp nodig of wil je meer weten over dit onderwerp? De Google Shopping specialisten van ON. helpen jou graag verder! Neem contact op voor meer informatie over gratis Google Shopping.