Erik | juli 12, 2023

Hoe blijf jij gefocust op werk?

Hi! Mijn naam is Marrit Bakker, 24 jaar en sinds april 2019 maak ik deel uit van team SEO bij ON. Digital. Dat je dit nu leest heeft er misschien wel mee te maken dat je helemaal niet gefocust bent en zoekt naar een beetje afleiding, of dat je juist benieuwd bent hoe je dit wel kunt vasthouden. In dit blog lees je hoe ik mijn focus (probeer) te houden wanneer ik aan het werk ben. Hopelijk heb je hier iets aan!

Focus ON?

Focussen? Hoe doe je dat wanneer je acht uren per dag werkt? Het antwoord is simpel in mijn ogen: de hele dag gefocust zijn kan helemaal niet! Maar je zou er wel voor kunnen zorgen dat, wanneer je ergens efficiënt mee bezig moet zijn, dit je ook echt lukt.


Hoe ik gefocust blijf op werk

Wat voor mij het allerbeste werkt, is om focus en afleiding af te wisselen. Hiermee bedoel ik eigenlijk dat ik mij steeds ongeveer een uur tot anderhalf uur probeer te focussen op een taak.

Vervolgens neem ik dan even kort pauze door even thee te halen, een rondje te lopen of even iets anders te doen en vervolgens verder te gaan met iets nieuws. Zo raakt je hoofd even leeg.

Wanneer ik me echt hard probeer te focussen, zoek ik een relaxt lijstje op Spotify of Soundcloud en probeer ik me op deze manier af te sluiten van afleidingen. Ik houd erg van muziek en door muziek te luisteren tijdens het werk raak ik in mijn eigen zone.

Bovendien krijg je het omgevingsgeluid wat minder mee. Natuurlijk zijn er ook mensen die zich juist niet goed kunnen focussen met muziek. Zoek dan eerder een rustige plek op kantoor en zonder je hier even af.


Nog even een paar handige tips

Dit betekent natuurlijk niet dat ik de hele dag door met oordopjes in en op blik oneindig aan het werk ben.

Leuke collega’s en gezelligheid maken het naar mijn mening ook eenvoudiger om je elke dag te kunnen focussen, aangezien dit het werkgeluk verhoogt.

Hiernaast heb ik nog een paar voor de hand liggende tips om je beter te kunnen focussen:

  1. Slaap goed en ga niet met een kater naar werk, want dit is zeker niet bevorderlijk voor je focus;
  2. Deel je tijd goed in want anders raak je gestresst en dat resulteert voor de meeste mensen niet in een goede focus;
  3. Ruim je werkplek op;
  4. Laat je niet afleiden door Instagram, Facebook, Whatsapp of andere social media.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun jij je in het vervolg beter focussen op werk.

Maar wat voor mij werkt, hoeft voor iemand anders natuurlijk niet te werken, dus vind hier vooral je eigen weg in. Joe!