Hoe je in drie stappen een verpletterende eerste indruk kunt achterlaten
Het zit in onze genen om iemand binnen een mum van tijd in een hokje te plaatsen – daar kun je gewoon niet om heen. Nu is dit voor mijn werk in het bijzonder erg belangrijk, maar dat was het dus eigenlijk altijd al. Mensen razendsnel beoordelen is blijkbaar een primair onderdeel van wie we zijn. Eigenlijk is het allemaal best logisch te verklaren. Om te overleven moest je namelijk een snelle inschatting kunnen maken van alle risico's en bedreigingen. Maar wat hebben we er nu eigenlijk aan? En hoe maak je eigenlijk een goede eerste indruk? Mijn naam is Niels van Keeken (Manager New Business). In dit blog deel ik mijn drie favoriete tips en vertel ik je het geheim van de eerste 100 milliseconden.
Eerst even wat wetenschappelijk geneuzel
Ja, dat moet even. Lees het door, dit is belangrijk. Want in dit onderzoek uit 2006 van Princeton University wordt uitgelegd dat iedereen vooroordelen heeft en dat eigenlijk niemand hier iets aan kan doen. Dus schaam je niet, iedereen heeft er last van. De kunst is juist om hier slim op in te spelen!

Maar hoe werkt het dan? Simpel gezegd heeft iemand binnen een paar seconden een eerste indruk én een oordeel over jou, zonder dat je het door hebt. We hebben volgens het onderzoek dus maar één tiende van een seconde om een eerste indruk te maken. In die 100 milliseconden beoordeelt iemand je charme, vriendelijkheid, betrouwbaarheid, bekwaamheid en agressiviteit.

Het geheim van 100 miliseconden
Zo lang heb je dus blijkbaar niet om een goede indruk te maken. Het geheim van de 100 milliseconden zou dan snelheid moeten zijn. Echter zijn, volgens het onderzoek, de twee minuten daarna pas écht bepalend voor wat iemand nou van je vindt. Lees hier mijn drie tips, voer deze uit en je slaagt gegarandeerd!

Dingen die je zeker NIET moet doen
In mijn vakgebied (New Business) is een eerste indruk ontzettend belangrijk. Deze drie punten zijn regelrechte conversiekillers die je ten alle tijde moet vermijden:
1. Te laat komen;
2. Er onverzorgd uitzien;
3. Onzin uitkramen. Eigenlijk
spreekt het toch voor zich. Vooral het laatste punt is vrij belangrijk, wees gewoon eerlijk en vertel je gesprekspartner nooit onzin. Zeg gewoon waar het op staat! Ondernemers waarderen eerlijkheid en heldere communicatie. Als je een verkeerde eerste indruk maakt, is het hard werken om dit beeld in iemands hoofd recht te zetten.

De drie magische tips
Nou, zo magisch zijn ze eigenlijk niet, maar ze werken wel! De echt voor de hand liggende onderdelen zoals: ”zet een glimlach op” en “neem een goede houding aan” gaan we niet behandelen. Wat we wél gaan behandelen is hoe je in drie stappen een verpletterende eerste indruk kunt achterlaten.
1. Focus je op de ander
Dit is hoe dan ook mijn vaste motto. Het klinkt echt super gemakkelijk, maar dat is het niet. Ik betrap mezelf er bijvoorbeeld ook op dat ik soms nog steeds vertel hoe goed onze dienst is, terwijl het er juist om gaat hoe onze dienst iemand anders zijn probleem op kan lossen.
Als je dus bij iemand op afspraak komt, op sollicitatie of bezoek gaat: focus je vanaf moment één op de ander. Onthoud goed de naam van je gesprekspartner en luister goed naar wat er verteld wordt.

2. Lichaamstaal is alles.
Als je zenuwachtig bent, ben je heel snel bang om verkeerd over te komen. Ik kan je vertellen: als je zenuwachtig bent gaat het heel snel mis in je hoofd. Je denkt al snel dat je raar over komt of dat je er dom uit ziet. Niets is minder waar! Maar hoe kom je van dit gevoel af?
Dikke tip van Johan: “Ga vlak voordat je een eerste indruk moet maken even je eigen gevoel na. Dit kan je doen in de auto, op de wc of een andere plek. Laat jezelf even helemaal gaan door te dansen, springen of gek te bewegen (met of zonder geluid). Stop abrupt na een seconde of 10. Ga bij jezelf na hoe je je voelt en hou dit vast.”

Waarom moet je dit nou doen? Hier is een reden voor! Als je jezelf even helemaal laat gaan en vervolgens stilstaat bij hoe je je voelt, dan merk je het volgende: Direct na het stoppen met gek doen, stijgen je hormonen adrenaline en testosteron én daalt het stresshormoon cortisol. Na deze actie durf je meer risico te nemen, krijg je meer zelfvertrouwen en zakt je ademhalen waardoor je rustiger wordt.
Dat is ook de reden dat wij bellen met noise cancelling headphones. Als je bij ons op kantoor komt, gebeurt het wel eens dat iemand zich voor een belangrijk gesprek helemaal gek aan het maken is. Je gaat dan samen even volledig door het lint, om vervolgens met hyperfocus weer door te rammen!
3. Afspraak = afspraak
De belangrijkste tip om de eerste indruk vast te houden, is de volgende: AFSPRAAK = AFSPRAAK. Je kunt een geweldige eerste indruk hebben achtergelaten, maar kom je de afspraken niet na dan kun je ernaar fluiten.
Dat is best wel zonde als je er zo hard voor hebt gewerkt. Als je de indruk hebt achtergelaten dat je betrouwbaar en geïnteresseerd bent, dan moet je dat natuurlijk ook waarmaken.
Heb je nou niet genoeg aan deze tips, drop dan een comment onder deze blog. Misschien kan ik je wel helpen om je volgende gesprek vol vertrouwen aan te gaan. Hebben deze tips jou geholpen? Laat het me dan ook weten! R&R is back, AdoNelis.
