In 7 stappen een goede online marketing strategie!
Wanneer je een onderneming hebt kan online marketing tegenwoordig niet meer uitblijven. Online marketing is namelijk dé manier om jouw (potentiële) klanten te bereiken. Ben jij op zoek naar handvaten (of heb je liever handvatten?) om de juiste online marketing strategie te bepalen voor jouw onderneming? Lees dan snel verder!
De 7 stappen van jouw online marketing strategie
Je wilt graag starten met online marketing, maar je weet niet goed waar je moet beginnen? Of je bent al begonnen maar je vraagt je af of je wel de juiste dingen doet? Waar jouw onderneming zich ook bevindt, als je onderstaande stappen volgt kom je tot een sterke online marketing strategie!
- Maak een SWOT Analyse
- Stel doelstellingen op
- Breng je doelgroep in kaart
- Definieer je merk
- Kies je online marketingkanalen
- Stel een budget vast en maak een planning
- Meten en optimaliseren
Hieronder leggen wij iedere stap uit, zodat jij direct aan de slag kunt gaan met je online marketing strategie.

Maak een SWOT analyse
Misschien heb je al geen SWOT analyse meer gemaakt sinds je studietijd, of misschien heb je überhaupt nog nooit een SWOT analyse gemaakt. Hoe dan ook, deze analyse kan heel goed ondersteunen en richting geven aan je online marketing strategie.
Een SWOT analyse wordt ook wel een sterkte-zwakteanalyse genoemd. Hiermee breng je in kaart waar de kansen en de risico’s liggen voor jouw onderneming. In deze analyse wordt zowel gekeken naar interne factoren waar je als ondernemer veelal invloed op hebt, maar ook naar externe factoren waar je vaak vrijwel geen invloed op hebt.
Stel doelstellingen op
Het lijkt zo vanzelfsprekend, het opstellen van doelen. Maar veel ondernemers gaan aan de slag met hun onderneming of hun marketing zonder concreet op papier te zetten wat ze willen bereiken.
Bepaal wat je ultieme (lange termijn) doelstelling is. Wat wil je uiteindelijk met je onderneming bereiken? Maak dit zo concreet en meetbaar mogelijk! Gebruik hiervoor waardes als omzet in euro’s, groeipercentages, aantal klanten, etc. En plaats deze concrete doelen op een tijdlijn. Zodat het duidelijk is binnen welke termijn je de doelen behaalt wil hebben en waar je met de marketingstrategie naartoe werkt.
Breng je doelgroep in kaart
Staat dit artikel vol met open deuren? Nou, het zal je verbazen hoeveel ondernemers geen concreet beeld hebben van hun eigen doelgroep. En dit is wel informatie die je nodig hebt om tot een succesvolle online marketing strategie te komen. Er zijn veel ondernemers die “zoveel mogelijk mensen” willen bereiken of “iedereen die mijn product maar wil kopen”.
Dus probeer concreet te maken wie jouw product of dienst écht nodig heeft of écht wil kopen! Zet daarbij eens de volgende punten op papier:
- Demografische gegevens (leeftijd, geslacht, woonplaats, functie, burgerlijke staat, gezinssamenstelling)
- Sociale kenmerken (interesses, koopgedrag, online activiteiten, welke online kanalen zijn ze actief, hobby’s)
- Overige kenmerken
Gebruik alle informatie die je kan bedenken over je doelgroep. Wellicht kun je informatie verzamelen uit je huidige database van je huidige klanten. Ook kan het soms helpen om een persona te maken. Dit is een fictief persoon die op basis van bovenstaande gegevens jouw doelgroep weergeeft.
Zodra je weet wie je precies wilt bereiken, kun je hier gericht je marketingmiddelen en -uitingen op inrichten.

Definieer je merk
Oke, je weet nu waar de kansen en risico’s liggen zowel binnen je organisatie als in jouw branche. Je hebt bepaalt wat je graag wilt bereiken en welke (potentiële) klanten je moet bereiken om deze doelen te behalen.
Dan gaan we nu over op het deel waar je gaat bepalen HOE je dit gaat bereiken. Hoe wil je dat je klanten jouw onderneming zien? Waar sta je voor? Waar onderscheid jij je mee? Wat maakt jouw beter dan de concurrentie? Wat wil je uitstralen? Wat voor gevoel moeten klanten en concurrenten krijgen bij jouw onderneming?
Het antwoord op al deze vragen kun je meenemen in je online marketingstrategie. Door middel van branding zet je al deze waarden om in een identiteit. Door branding zorg je dat het imago, de waarden en doelstellingen van het bedrijf worden getransformeerd naar een herkenbare identiteit die de doelgroep aanspreekt.
Kies je online marketingkanalen
Er is inmiddels een groot aantal online marketingkanalen en de ontwikkelingen op het gebied van online marketing razen door! Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende en effectieve online marketingkanalen:
Hoe maak je een keuze tussen deze kanalen in je marketingstrategie? Of moet het misschien een mix van kanalen worden?
Welke marketing kanalen het meest geschikt zijn voor jouw organisatie is sterk afhankelijk van een aantal zaken:
- De doelstellingen
- De doelgroep
- Het merk/imago
- Website of webshop
- De markt
- Het budget
Lees je daarom goed in over de voordelen en mogelijkheden van bovenstaande marketingkanalen en laat je eventueel adviseren door een specialist, dan weet je wat het best past bij jouw online marketing strategie.

Passend budget voor je marketingstrategie
Het is belangrijk om vast te stellen hoe veel budget je beschikbaar wilt stellen voor marketing. Bepaal dit voor een overzichtelijke en relatief korte periode (bijvoorbeeld een half jaar tot een jaar). Na deze periode kun je bepalen of de marketing kanalen voldoende opleveren om het voort te zetten of eventueel je online marketingstrategie moet bijstellen. Bedenk wel dat met name SEO vaak pas rendeert na een jaar of meer.
Budget bepalen
Wat precies het budget is wat je wil uitgeven aan marketing is afhankelijk van je uitgangspunt. Je kunt de volgende uitgangspunten hanteren voor het bepalen van je marketing budget:
- De vastgestelde marketingdoelen.
- Een vast percentage van de (verwachte) omzet.
- Het restbedrag op je begroting.
- Mee gaan met de concurrentie.
Je kunt bepalen hoeveel budget je denkt nodig te hebben om de vastgestelde marketingdoelen te behalen. Wat we bij ON. Digital Marketing vaak zien is dat ondernemers een vast percentage van hun omzet reserveren voor de marketingkosten (vaak ongeveer 10% van de totaalomzet).
Maar je kunt er ook voor kiezen om het restantbedrag op je begroting te reserveren voor marketing (dus wat je overhoudt wanneer je alle overige uitgaven hebt gedaan). En tot slot bepalen sommige ondernemers hun marketingbudget aan de hand van wat hun concurrenten uitgeven. Dit laatste is vaak lastig omdat in eerste plaats de gegevens over hun online marketing strategie vaak niet voor het oprapen liggen en in de tweede plaats iedere onderneming verschillend is.
Meten en optimaliseren
Hou er rekening mee dat het in de online marketing vaak een kwestie is van ‘trial and error’. Oftewel, dingen uitproberen, aanpassen en constant bijsturen en optimaliseren. De markt staat over het algemeen niet stil en dus ook jouw marketing activiteiten zijn doorlopend in beweging.
Het is daarom belangrijk om doorlopend de resultaten van jouw marketingactiviteiten te meten. Op deze manier kun je tijdig bijsturen wanneer dit nodig is. Hou bij het meten van de resultaten je marketingstrategie en het einddoel goed in je achterhoofd. En evalueer na enige periode of de gestelde doelen ook daadwerkelijk gehaald (kunnen) worden.
Wil jij met online marketing aan de slag maar kun je wel wat hulp gebruiken met je online marketing strategie of bepaalde stappen uit dit plan? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder.
