Marketing Ondigital | juli 12, 2023

Instagram Reels maken: waarom nu beginnen?

Instagram Reels maken is een slimme manier om je bereik te vergroten op Instagram. Reels is een relatief nieuwe functie van Instagram, die grofweg gekopieerd is van TikTok. Het zijn filmpjes van maximaal 30 seconden die - mits goed gemaakt - ontzettend vaak getoond worden op het social media platform. Zeker in vergelijking met foto’s scoren Reels erg goed op Instagram. Wij leggen je graag nauwkeurig uit wat de mogelijkheden zijn en hoe jij als bedrijf kan profiteren. Ook geven we je handige tips voor het maken van Instagram Reels.

Hoe werkt Instagram Reels?

Instagram Reels maken doet sterk denken aan TikTok. Dat is niet heel vreemd, want Instagram heeft het concept van TikTok grotendeels gekopieerd en in zijn eigen app geplaatst.

Een actie die sterk doet denken aan de toevoeging van Instagram Stories enkele jaren terug, dat weer is geïnspireerd op Snapchat. Hoe dan ook, Instagram wil blijven groeien en deinst er daarbij schijnbaar niet voor terug om succesvolle concepten schaamteloos over te nemen.

Het mag dan geen origineel idee zijn, Instagram Reels biedt wel nieuwe mogelijkheden voor social media marketing. Reels zijn (in principe korte) verticale filmpjes waarbij het draait om een sterke combinatie van beeld en geluid.

Je kunt filmpjes in de Instagram app zelf editten, of gewoon een filmpje uploaden dat je zelf hebt ge-edit met andere software. Het is een ideale manier om creatieve uitingen met de buitenwereld te delen.

via GIPHY

Reels maken in Instagram zelf

Instagram biedt de mogelijkheid om Reels volledig te filmen en editten in de app zelf. Erg handig voor beginnende gebruikers denken wij, want we vermoeden dat veel professionals liever materiaal uploaden.

Wie werkt met de Instagram app zelf, kan bijvoorbeeld AR-effecten, stickers en filters toevoegen en de snelheid van de video aanpassen. Instagram Reels maken kan natuurlijk ook door meerdere clips met elkaar te combineren.

Als je gaat filmen vanuit de app, kun je een timer gebruiken. Ideaal als je niet je toestel van wil houden tijdens het filmen. Net als bij TikTok is het gebruik van audio bepalend voor je successen.

De goedgevulde mediabibliotheek van Instagram biedt jou de keuze uit talloze audiofragmenten van bekende films en muziek. Heerlijk, want je kunt dit allemaal rechtenvrij gebruiken.

Instagram Reels maken ON

Een eigen productie uploaden

We vermoeden dat veel professionals liever een video editten, bijvoorbeeld met Adobe Premiere. Ook het gebruik van mobiele apps als Cute CUT Pro, InShot, Mojo en iMovie is mogelijk. Dit biedt veel meer mogelijkheden om iets te maken dat écht indruk maakt op jouw kijkers.

Neem de tijd om een leuk script uit te werken, neem de scènes nauwkeurig op en denk vooral ook om het belang van audio.

Na het maken van de video kan je deze heel eenvoudig uploaden. Open Reels en kies het bestand uit je bibliotheek. Je bestanden kan je bereiken door linksonder in het scherm op het upload icoon te klikken. Je kunt vervolgens nog muziek, tekst en andere aankleding toevoegen.

Reels maken op Instagram

Handige tips voor om Reels te maken op Instagram

 • Doe eens inspiratie op door naar succesvolle Reels van anderen te kijken;
 • Maak een video waarin je meerdere clips met elkaar verbindt;
 • Perfect camerawerk is niet nodig, de kijker accepteert bij dit type video mindere kwaliteit;
 • Gebruik je creativiteit om er echt uit te kunnen springen;
  Zorg voor een passende muziekkeuze;
  Plaats het beste deel van het muziek het beste deel van de video;
 • Plaats Reels op je tijdlijn en promoot ze via Stories;
  Gebruik hashtags om ook mensen te bereiken die jou nog niet volgen.

Voor je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je tenminste één van de volgende vragen met ja kan beantwoorden:

 • Help ik mensen met deze Reel (is het informatief)?
 • Valt er iets te lachen of is het op z’n minst herkenbaar (is het entertainment)?
 • Vertelt deze Reel informatie over mijn bedrijf op een leuke manier (is het een combinatie van informatie en entertainment)?

Instagram Reel tips

Vergroot je bereik op social media

Wat doet Instagram Reels maken met je bereik? Vanzelfsprekend wil Instagram deze functie graag meer bekendheid geven. In tegenstelling tot Stories krijgen Reels daarom wel een plek op de Explore pagina.

Instagram laat de video’s prominent in beeld verschijnen en zelfs weken na plaatsing ontvang je vaak nog views, mits de content gewaardeerd wordt door kijkers. Het lijkt duidelijk dat Reels een voorkeur krijgen van het algoritme.

Reels blijven altijd zichtbaar, tenzij je ze verwijdert. Je kunt Reels eenvoudig vinden onder het Reels tabblad op je profiel. Ook op je tijdlijn zelf kan je ze zichtbaar maken. Om je bereik zo groot mogelijk te maken is het slim om dit wel te doen. Ook kan je de Reels nog delen in je Stories, zodat de kans nog groter wordt dat ook jouw volgers de video zien.

Instagram Reels vs. TikTok

The Influencer Marketing Factory vergeleek de resultaten van Instagram Reels en TikTok. Hierbij vergeleken ze de resultaten van 60 profielen die zowel op Instagram als TikTok actief zijn. Opvallend daarbij is dat het aantal views van Instagram Reels nu al licht hoger licht dan op TikTok. Wel won TikTok fors op het gebied van zowel likes als comments.

Instagram Reels maken heeft op het moment van schrijven van dit artikel helaas wel een groot nadeel: het is niet mogelijk om uitgebreide statistieken in te zien. Dit maakt het lastiger om een duidelijke strategie op te zetten op basis van cijfers.

Wat is Reels op Instagram precies

Ga nu Instagram Reels maken voor jouw bedrijf

Vroeger moest content voor bedrijven altijd extreem gelikt en professioneel ogen. Maar de hedendaagse generaties zijn gewend aan content gemaakt met smartphones. Reels hoeven helemaal niet technisch perfect te zijn. Het gaat erom dat je de aandacht weet te pakken binnen de beschikbare 30 seconden. Meer tijd nodig? Dan kan je beter IGTV gebruiken.

Bij ON. Digital Marketing merkten we bij het publiceren van onze eerste Reels al dat het een waardevolle toevoeging is. De likes en comments stroomden binnen, veel meer dan bij het posten van een afbeelding.

Wil jij ook de mogelijkheden ontdekken? Neem gerust contact met ons op voor advies. Of ga direct aan de slag met Instagram Reels maken!