Erik | juli 12, 2023

Kleren maken de man

In mijn vorige blog heb ik je het geheim heb verteld van de eerste 100 milliseconden. In dat blog vertelde ik je ook dat onverzorgd er uit zien één van de dingen is die je zeker NIET moet doen. In dit blog ga ik je vertellen hoe kleding een rol speelt tijdens de eerste indruk.

100 milliseconden? Help me even!

Iemand heeft binnen een paar seconden een eerste indruk en een eerste oordeel over jou. Hierin wordt allereerst gekeken naar je charme, vriendelijkheid, betrouwbaarheid, bekwaamheid en agressiviteit. Maar wat gebeurt er daarna? Kijkt iemand dan hoe je haar zit en of je leuk gekleed bent? Vaak is dit het geval. Vooral in het werkveld waar ik mij in bevind speelt kleding al jarenlang een enorm belangrijke rol.

Zelf ben ik vaak netjes gekleed. Dit doe ik omdat dit heeft te maken met mijn beroep en ik het fijn vind om er netjes uit te zien. Daarnaast heeft het ook nog enkele andere belangrijke redenen, hier vertel ik in dit blog meer over.

Dit zegt je kleding over jou

Er is een verband tussen de manier waarop jij je kleedt en wat je uit wilt stralen. Er wordt ook wel gezegd dat kleding een spiegel van je persoonlijkheid is. En dat klopt. De kleding die je draagt zegt in grote lijnen veel over wie je bent. Je kan vaak uit de kleding opmaken of iemand heel rustig, netjes of juist een heel druk persoon is. Kleding is meer dan een stukje stof. Iemand draagt vaak zijn/haar kleding omdat hij of zij zich daar goed in voelt. Misschien willen ze ergens bij horen, of juist autoriteit uitstralen. Ook de kleuren die we dragen hebben te maken met wie we als persoon zijn.

Ik heb al vaak meegemaakt dat ik bij een afspraak in de eerste 5 seconden van top tot teen word gescand. Natuurlijk hangt dat ook af van het bedrijf waar je binnenloopt. Bij een advocatenkantoor kijken ze heel anders naar je kleding dan bij een grondverzetbedrijf. Dit scannen doen mensen om te kijken met wat voor persoon ze te maken hebben. Als de persoon in kwestie er ongeveer hetzelfde uitziet als jij, dan voel je direct al raakvlakken waardoor het makkelijker is om een klik met iemand te maken.

Waarom is kleding zo belangrijk?

Kleding is van oudsher al heel belangrijk. Nadat kleding de decoratieve functie voorbijging werd het gebruikt om status uit te stralen. De oude Egyptenaren maakten al onderscheid in kleding per functie. Farao’s en priesters hadden hele gedetailleerde kleding, terwijl de gewone man een eenvoudige tuniek of doek droeg. Bij de Romeinen werd dat nog duidelijker met de toga. Hierdoor kon je goed zien tot welke laag van de bevolking iemand behoorde.

Los van het feit dat kleding status met zich meebrengt brengt het ook een “mindset” met zich mee. Als ik zelf namelijk sportkleding aantrek dan voel ik mij sportief. Als ik slechts een trainingsbroek en een oude trui aantrek doe ik dat om lekker op de bank te hangen. En als ik een smoking aantrek voor een gala, dan voel ik me statig en gedraag ik mij netjes.

Je kan je voorstellen dat als je een afspraak hebt bij een makelaar, je niet gekleed gaat in een shirt met ‘ripped jeans’ en afgetrapte sneakers. De kans is dan groot dat je niet serieus wordt genomen. Juist in deze situatie wil je professionaliteit uitstralen. Door bijvoorbeeld eigentijds een pantalon, overhemd en een pullover te dragen. Andersom als je een afspraak hebt bij een klein bouwbedrijf is het weer handig om dan juist iets minder netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een trui en een nette broek.

Kleding maken de man

 

 

Underdressed of overdressed

Zelf heb ik de voorkeur om altijd netjes gekleed te gaan. Dit komt omdat ik als persoon georganiseerd en perfectionistisch ben. Dit straal ik ook graag uit. Ik ga eigenlijk overal gekleed in een pantalon en pullover naar toe. Hierdoor voel ik mij zelfverzekerd en durf ik ook net iets meer. Daarom weet ik ook zeker dat kleren de man maken. Ga ik namelijk naar een afspraak toe terwijl ik mij minder goed voel omdat ik niet de juiste kleding aan heb, dan zal het altijd minder goed verlopen dan als ik wél de juiste kleding aan heb.

Even terugkijkend op mijn sollicitatiegesprek bij ON. Digital destijds: Ik werd gebeld tijdens school of ik direct langs kon komen. Op dat moment was ik absoluut niet netjes gekleed. Ik had een oranje Patta trui aan, boven mijn ‘instap’ sneakers en alsof dat nog niet genoeg was had ik mijn haar niet gedaan en dus een pet op. Je kan je voorstellen dat ik niet met een fantastisch gevoel het gesprek in ging.

“Met de hoed in de hand komt men door het ganse land.”

Kleren maken de man (of vrouw) en als jij je goed voelt in je eigen kledingstijl dan kan ik je aanraden om liever overdressed te gaan dan underdressed. Overdressed houdt onder andere ook in dat je naast je kleding ook je haren hebt gedaan en een horloge of sieraden draagt. Je moet ook doen waar jij je het beste bij voelt. Het gaat er uiteindelijk om dat je erover hebt nagedacht wat je ‘s ochtends aantrekt. Zo draagt jouw kleding bij aan dat je lekkerder in je vel zit. Dat is namelijk zichtbaar en het zorgt ervoor dat je serieus wordt genomen.

Met andere woorden, je wordt hoe dan ook beoordeeld op hoe je er uit ziet. Zorg ervoor dat je wordt beoordeeld op iets is waar je 100% achter staat. Het versterkt je imago en geeft zelfvertrouwen als je bewust je kleding uit kiest.

Mocht je er niet uit komen of even willen sparren? Laat een comment achter! Wie weet kan ik jou wel achter de broek aan zitten of direct een oplossing uit mijn mouw schudden. Of als je me voorbij ziet lopen, trek even aan m’n jasje. Misschien kan ik dan even in jouw schoenen staan ; )

Undressed of overdressed