Erik | juli 12, 2023

Met deze strategie behaal je altijd jouw doelen

Iedereen kent het wel, opstapelende to-do lijstjes. Doelen die niet worden behaald en deadlines die telkens worden verschoven. Hoe kan dat eigenlijk? Waarom worden die doelen niet behaald? En nog belangrijker, hoe kan je jouw doelen wél behalen? Dit zijn de drie stappen die mij helpen mijn doelen te behalen.

Maak jouw doelen concreet

Dit klinkt eigenlijk heel logisch. Tuurlijk moet een doel concreet zijn. Maar toch komt het vaak voor dat een doel te algemeen is. Mijn doel is bijvoorbeeld: “meer afspraken fixen” of “efficiënter te werk gaan”. Deze doelen zijn allesbehalve specifiek. En omdat ze zo algemeen zijn is het moeilijk om dit doel te behalen. Je moet jezelf afvragen hoe veel meer afspraken je nodig hebt. En wat je bijvoorbeeld op dit moment remt om efficiënt te werk te gaan. Sem vergelijkt het met een navigatiesysteem. Als je daar invult dat “je ergens gebracht wilt worden” is de kans groot dat het systeem niet snapt wat jij bedoelt en dat je niet aankomt daar waar je wilde aankomen.

Maak een ‘roadmap’

Een wat? Road map? Kijk hier hoe de KvK het uitlegt. Een road map is een “levendig” document dat gebruikt wordt om alles inzichtelijk te maken voor jezelf en anderen. Het belangrijkste van een road map is het eerste punt. Een doel. Met een concreet doel weet precies waar je aan moet werken en de road map helpt je erbij om scherp te blijven. Daarnaast maakt een road map inzichtelijk waar je staat in het proces om je doel te bereiken.

Creëer noodzaak!

Soms zit onze agenda zo vol dat als je een afspraak met vrienden in moet plannen dat het net lijkt alsof je de komende twee weken geen tijd hebt. Maar als de kraan in de badkamer lekt dan heb je ineens diezelfde dag nog tijd om dat te repareren of op te lossen. Het gaat om de noodzaak. Als je doel niet belangrijk genoeg is, dan zal deze constant worden opgeschoven omdat er kleine “belangrijkere” klusjes tussendoor komen. Als je je doel urgent maakt dan is het makkelijker om er tijd voor vrij te maken zodat je je doel ook daadwerkelijk kunt behalen.

Strategie om je doelen te behalen

Urgentie is belangrijk

Je kunt het ook zien als volgt: Als je in één jaar tijd twaalf doelen wilt behalen dan betekend dat één doel per maand. Dat klinkt erg makkelijk. Maar als je er geen noodzaak aan geeft en niet concreet benoemd wat je per maand wil doen, dan is het heel gemakkelijk dat een doel niet wordt behaald en opgeschoven wordt naar de volgende maand. Hierdoor moet je plotseling in één maand in plaats van 1 doel, twee doelen behalen. Dit zorgt voor stress en vertraging in je planning.

Wat helpt jou om jouw doelen te bereiken? Ik ben benieuwd naar jouw tips & tricks om je doelen te bereiken. Ik ben ook benieuwd of deze tips je hebben geholpen! Laat een reactie achter!