Jeff | juli 12, 2023

Met een second opinion marketing evalueren

Met een second opinion marketing werkzaamheden evalueren? Als je het idee hebt dat het bij die ene partij wat minder lekker loopt dan zou moeten, kun je bij de andere partij een second opinion aanvragen. Maar wat houdt dat in en hoe pakt ON. Digital Marketing dit aan? In dit artikel bespreken we wat de term betekent, hoe dit er in de praktijk uitziet en hoe wij jou kunnen bijstaan in dit proces. Klop vrijblijvend bij ON. Digital Marketing aan om een gedegen second opinion op jouw online marketing te ontvangen!

De definitie van ‘second opinion’

De term ‘second opinion’ komt eigenlijk uit de medische wereld. Die krijg je als je al een diagnose hebt gekregen, maar je het gevoel hebt dat die diagnose niet klopt. Dan kan er een tweede, onafhankelijke arts bij worden geroepen die jou opnieuw gaat onderzoeken.

Vervolgens vormt hij of zij een eigen mening, op basis van wat er gevonden is. Dat is wat een second opinion eigenlijk is: een frisse blik op je situatie, die tot een onverwachte nieuwe invalshoek kan leiden. Zo’n second opinion kan je uiteraard ook voor (online) marketing laten uitvoeren!

Wat is een second opinion voor marketing?

Stel, er werkt al een partij aan jouw online marketing. Eerder hebben ze nog de mooiste beloften gedaan, maar nu ben je vele maanden verder en is er eigenlijk niets veranderd. Waar ligt dat dan aan? Ja, je hebt te horen gekregen dat marketing tijd kan kosten. Dat klopt ook. Maar wat nou als er wel manieren bestaan om je onderneming sneller winstgevend te maken? Daarbij komt second opinion marketing om de hoek kijken. Dan vraag je een check aan bij een ander onafhankelijk bureau dat naar jouw marketing kan kijken. Wie weet wat daar dan uitkomt?

Kevin werpt een frisse blik op jouw website voor een second opinion!

Wanneer vraag je een second opinion aan?

Je kunt om meerdere redenen het idee hebben dat het misschien slim is om een second opinion aan te vragen. Hierbij kun je onderscheid maken tussen de volgende twee situaties:

De kosten zijn te hoog

Het is logisch dat je op bepaalde momenten moet investeren om resultaten te behalen. Maar mogelijk staan je marketingkosten totaal niet in verhouding tot je inkomsten. Het is altijd de moeite waard om dit grondig te analyseren. Belangrijk daarbij is natuurlijk dat de uitgaven op de goede plek terecht komen. Investeren in de verkeerde marketingkanalen of een slechte strategie? Dat is echt zonde!

Je behaalt je KPI’s niet

Als je je opgestelde KPI’s na vele maanden niet behaalt, weet je dat er iets niet goed zit. Misschien waren de gewekte verwachtingen gewoon te hoog, dat kan. Maar daar had je marketing partij je voor moeten waarschuwen.

Aan de andere kant kan het ook zijn dat iemand ergens een steek heeft laten vallen, en dat er gewoon niet zo hard voor jouw marketing wordt gestreden als je zou willen. Dat is een zeer directe aanleiding om te kiezen voor second opinion marketing: dan weet je meteen of dat onderbuikgevoel klopt of niet.

Je haalt niet alles eruit wat erin zit

Soms heb je samen met je online marketing partij je KPI’s opgesteld en haal je die ook. Dat gaat prima: je hebt traffic, je hebt leads, je hebt conversies. Maar toch knaagt er iets. Waren die KPI’s niet toch wat te laag ingeschat en valt er niet stiekem meer uit te halen? Ook dan kun je een second opinion aanvragen, om te checken of je verwachtingen redelijk zijn.

Bij een second opinion voor marketing kijken we vanuit meerdere specialisaties naar jouw kansen, voor het uitgebreide plaatje!

Hoe kan zo’n second opinion eruitzien?

Een second opinion voor jouw marketing strategie wordt meestal gevormd op basis van een quick scan. Dan nemen we jouw marketing kanalen onder de loep om te kijken hoe je er momenteel voor staat, wat er goed gaat en wat er beter kan. Daarbij kijken we natuurlijk ook of de verhouding tussen kosten en inkomsten op orde is.

Een second opinion kun je aanvragen voor al je kanalen: SEO, SEA, e-mail marketing en socials. Natuurlijk hebben al deze kanalen hun eigen kansen en knelpunten, dus wordt hier altijd door de juiste marketeers naar gekeken. Hieronder beschrijven we kort hoe we per online marketingdienst een second opinion uitvoeren.

Email marketing

Om succes te behalen met email marketing is het belangrijk om een ijzersterke strategie te voeren. De inhoud van mails, ingestelde triggers en andere factoren zijn bepalend voor het resultaat. Hoe meer we kunnen zien, hoe beter we een oordeel kunnen vormen. Daarom is het erg handig als we toegang hebben tot de email service provider (bijvoorbeeld Reloadify), want daarmee kunnen we het best de huidige werkzaamheden evalueren.

SEA

Bij een SEA second opinion kijken we eerst naar zaken als conversiemeting, account structuur, adoptie van Pmax campagnes (mits van toepassing), slimme biedstrategieën en natuurlijk het resultaat. Eventueel gaan we dieper in op de materie, door op advertentie- en zoekwoordniveau het werk te analyseren. Ook de hygiëne van het Ads account nemen we mee. Vanzelfsprekend is het cruciaal dat we toegang hebben tot het Ads account om een second opinion uit te voeren.

SEO

Voor SEO zijn zowel content als websitetechniek en linkbuilding van belang. In de second opinion maken we allereerst een technische analyse van de website. Vervolgens kijken we of er een logische contentstrategie is. Wordt de focus gelegd op de juiste zoekwoorden en is de kwaliteit van de content goed? Tot slot is het belangrijk dat we het linkprofiel van de website bekijken. Het is namelijk goed als relevante websites naar jouw website verwijzen, maar dit moet wel op een veilige en toekomstbestendige manier opgebouwd zijn.

Social Media

Onze social media specialisten beoordelen social campagnes op verschillende punten. Ze kijken onder meer naar de instellingen van campagnes en KPI’s als CTR, CPC en de ROAS. Ook wordt gekeken of de meest relevante doelgroepen worden aangesproken met campagnes. Vanzelfsprekend kan er ook naar de kwaliteit van content gekeken worden. Denk aan foto’s, beschrijvingen en video’s.

We hebben kansen gevonden, wat nu?

Als we door middel van second opinion marketing kansen vinden, kom je eigenlijk op een T-splitsing te staan. Want óf je gaat verder zoals je nu bezig bent, óf je maakt de overstap naar je nieuwe marketingpartner.
Op dit punt is het erg belangrijk om goed bekend te zijn met je huidige contract. Bij lang niet ieder marketing bureau kun je namelijk zomaar opzeggen of naar de concurrent overstappen, zeker niet voordat de contracttermijn verlopen is. Dat is wel het moment om in gesprek te gaan over de toekomst.

Overstappen?

Na de second opinion adviseren onze marketing consultants je graag over de vervolgstappen. Samen met jou kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe we de gevonden kansen voor jou kunnen gaan implementeren. Soms is het mogelijk om te beginnen met één dienst, en om de rest aan een andere partij over te laten. Soms zal het wel nodig zijn om af te wachten.

Wat waarschijnlijk wel zeer interessant is, is dat we bij ON. werken met maandelijks opzegbare contracten. Dat betekent dat als jij op 30 april bij ons opzegt, je contract op 1 juni al ontbonden is. Geen langdurige verplichtingen dus, ook als je vindt dat de resultaten tegenvallen. En geloof ons: we zullen altijd tot het uiterste gaan om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt!

Vraag jouw second opinion marketing aan!

Heeft onze second opinion marketing jouw interesse gewekt? Aarzel dan niet om dit vrijblijvend bij ons aan te vragen! Neem contact op met de marketeers van ON. Digital Marketing, dan komen we zo snel mogelijk bij je terug. Zo tillen we jouw marketing strategie samen naar het hoogste niveau. Dat is wat een second opinion waard is!

Vragen?