Online storytelling
Online storytelling is al jaren in opkomst. En zonder er altijd van bewust te zijn, kom je er dagelijks mee in aanraking. Maar wat is storytelling precies, waar wordt het ingezet en wat bereik je ermee? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat moet je wel en vooral niet doen met het inzetten van online storytelling? In dit artikel proberen we je een zo compleet mogelijk beeld te geven.
Wat is online storytelling?
De letterlijke vertaling van ‘online storytelling’ is ‘online verhalen vertellen’. Dit is simpel gezegd ook wat online storytelling inhoudt. Het verkondigen van één of meerdere verhalen via online platformen.
Het vertellen van een goed verhaal is online inmiddels onmisbaar geworden. Je doet het als merk of bedrijf waarschijnlijk regelmatig. Denk aan het vertellen van je brandstory, lange en korte verhalen op je website, blogs, social media posts, advertenties en heel veel meer. Maar om je (online) publiek te bereiken met een goed verhaal, is er tegenwoordig meer voor nodig dan op een marktplein op een sinaasappelkistje klimmen.

Wat is de meest voorkomende vorm van online storytelling?
Tegenwoordig wordt veelal gekozen voor het overbrengen van het verhaal door middel van video. Door middel van dit medium kun je het publiek goed raken en een verhaal duidelijk overbrengen. Dit medium heeft dan ook vaak het beste effect.
Voor online storytelling kan voor verschillende vormen gekozen worden; zo kan er één video gemaakt worden om de boodschap over te brengen, maar er kan ook gekozen worden voor een reeks video’s over een langere periode. De video’s kunnen worden gemaakt door één partij of er kunnen meerdere “vertellers” zijn. Deze vertellers kunnen bijvoorbeeld influencers zijn.
Wat levert storytelling in marketing op?
Door online storytelling toe te passen speel je in op de beleving van het publiek en zoek je interactie (engagement) op. De sociale media kanalen zijn namelijk dé plek om in contact te komen met jouw publiek.
Maar storytelling kan ook de naamsbekendheid vergroten. Wanneer er over jouw verhaal gesproken wordt, zal je naam steeds vaker voorkomen op de social media kanalen.
Online storytelling op social media en in social ads
Storytelling wordt online op vrijwel alle kanalen en platformen ingezet. De meest succesvolle kanalen voor het inzetten van online storytelling zijn social media en social ads. We besteden namelijk veel tijd op social media en zijn op zoek naar visuele beelden. Op sociale media kom je het gemakkelijkst in contact met je publiek. Je kan het publiek deel uit laten maken van je verhaal of nodigt op een andere manier uit tot interactie.
Wanneer je als bedrijf of merk online storytelling wil inzetten op social media en/of in social ads is het belangrijk dat dit tot in de puntjes wordt voorbereid. Het gaat hier om een volledig strategisch plan. Denk aan het bedenken van het doel, de middelen, de boodschap, het creëren van de content en het verspreiden van de content.

Voorbeelden van succesvol online storytelling
Grote bedrijven zoals bijvoorbeeld de Burger King en LEGO hebben natuurlijk veel budget en gehele afdelingen die bezig met het opzetten van marketing campagnes. Het bedenken en uitwerken van online storytelling ideeën zijn hier voorbeelden van.
In onderstaand voorbeeld geeft de Burger King een mooi voorbeeld van hoe je door middel van relatief simpele beelden een hele duidelijke boodschap kan overbrengen. Het fastfoodketen liet een burger voor de camera wegrotten, om zo aan te tonen dat er geen kunstmatige conserveermiddelen gebruikt worden zoals vaak verondersteld werd. Kijk hieronder de multimediale campagne:
Een ander voorbeeld is onderstaande ‘online story’ van LEGO. In één video beeldt het bedrijf de geschiedenis van LEGO uit. In deze video komen allerlei emoties voorbij en ondanks dat het een animatievideo is, heeft deze video bij veel mensen een emotionele snaar geraakt. Kijk hieronder de 15 minuten durende video waarin LEGO het bedrijfsverhaal in kaart bracht:
Online storytelling is ook mogelijk met een kleiner budget
Het succesvol inzetten van online storytelling is niet afhankelijk van het beschikbare budget. Het is belangrijk dat je de boodschap op een unieke en aantrekkelijke manier in beeld brengt. Dit is een voorbeeld van online storytelling door ON. Digital Marketing. Deze video werd ruim 40.000 keer bekeken en zorgde voor meer naamsbekendheid.
Top 5 tips voor het inzetten van online storytelling
We hopen dat je nu een beter beeld hebt gekregen van wat online storytelling inhoudt. Het is dus een mooie manier om je merk, product of bedrijf onder de aandacht van het publiek te brengen en interactie aan te gaan. Door middel van onderstaande tips breng je jouw online storytelling naar een hoger niveau!
-
Zorg dat het herkenbaar en memorabel is
Laten we beginnen met de belangrijkste tip voor online storytelling. Storytelling haalt het commerciële karakter uit de marketing en brengt het menselijke karakter terug in een merk. Hierdoor is het een perfect lange termijn middel voor betere merkbeleving.
Welke marketinguiting uit het verleden is jou heel erg bijgebleven? Het zijn vaak de campagnes waarin een duidelijk verhaal verteld wordt. Deze verhalen spelen vaak in op je emoties. Dit kunnen allerlei emoties zijn. Denk aan de hartverwarmende kerst campagnes, choquerende campagnes waarin je wordt geconfronteerd met harde feiten of verrassende verhalen met veel humor. Een strategie die vaak ook goed werkt is het zorgen voor herkenbare situaties.
Wat je boodschap ook is, zorg voor emotie, beleving en herkenbaarheid voor het publiek.
-
Zorg voor een goede cliffhanger of verrassingen
Je kent het wel; van die boeken die je in één adem uitleest omdat het je vanaf de eerste letter blijft boeien. Of een serie die je wel moet bingewatchen omdat je wilt weten wat het vervolg is. Dit wil je ook bereiken met online storytelling. Zorg ervoor dat je publiek stopt met scrollen, hun aandacht naar jouw verhaal wordt getrokken en ze blijven kijken. De tijd die je op sociale media krijgt is kort en de hoeveelheid prikkels die mensen online krijgen is groot. Het is daarom van groot belang om met een verrassend verhaal te komen en het publiek mee te nemen in je verhaal.
-
Zorg voor hoge kwaliteit visuele content
In een boek heb je enkel de letters op de pagina’s om een verhaal over te brengen. Op social media en in social ads heb je natuurlijk het voordeel dat je met veel verschillende elementen een verhaal kan overbrengen. Veel social media kanalen zijn gericht op visuele content. Speel hier dan ook op in!
Wel worden gebruikers van sociale media inmiddels overspoeld met een overweldigend aantal video’s en foto’s. Het is dus van groot belang dat jij met je beelden uniek en opvallend bent. Ook het gebruik van korte pakkende teksten en audio kunnen hierbij van grote toegevoegde waarde zijn.
-
Hou het lekker concreet
Mensen zitten op social media over het algemeen niet te wachten op uitgebreide presentaties, speeches en tentoonstellingen. Ze willen korte, bondige, snelle, herkenbare en pakkende content. Het is daarom belangrijk dat je bepaalt wat je hoofdboodschap zal zijn en hier op een concrete en structurele manier naartoe werkt. Heb je een complexe hoofdboodschap? Deel dit dan op in logische en duidelijke onderdelen en verdeel deze onderdelen over meerdere posts.
Dit betekent niet dat het niet verrassend en ‘out of the box’ zou kunnen zijn. Dit betekent dat je in de relatief korte tijd die je hebt, het publiek meeneemt in jouw verhaal zonder onnodige afleidingen.
-
Zoek de engagement zo veel mogelijk op
Storytelling biedt de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met het publiek. Dit kan zelfs zo ver gaan dat je het publiek inspraak geeft in het verloop of vervolg van jouw verhaal. Maar ook het aangaan van interactie door middel van reacties en vragen vanuit het publiek zal zorgen voor succes van jouw storytelling campagne.
Uiteindelijk is je doel dat er online (en offline) over jouw verhaal gesproken wordt. Online succes staat of valt met online engagement. Zonder interactie met het publiek, zal een merk of bedrijf online niet groot kunnen worden. Zorg bij het creëren van de storytelling uitingen dat je het publiek uitdaagt tot interactie; probeer een gesprek op gang te brengen.
Hulp bij online storytelling?
Het bedenken van een online storytelling strategie is voor veel merken een behoorlijke uitdaging. Het kan prettig zijn om een partij in de arm te nemen om deze strategie mee op te zetten.
Ook een professionele uitvoering van deze strategie vraagt om de nodige inspanning en kennis. Stel je hebt wel een idee van het verhaal wat je rondom jouw merk wil verkondigen, maar je weet niet hoe je dit op de juiste manier online verkondigd, dan kan een partij als ON. Digital Marketing jou hierbij helpen! Neem contact met ons op voor meer informatie.
