Technische SEO

Technische SEO draait om het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zodat de juiste pagina’s geïndexeerd worden en je content zelf gebruiksvriendelijk is. Het is één van de drie pijlers van zoekmachineoptimalisatie, namelijk: techniek, content en autoriteit.

In feite vormt de techniek de basis van je website, aangezien je zonder techniek geen website hebt. Hoewel de content het belangrijkst is voor Google om te bepalen of jouw website relevant en waardevol is voor gebruikers, moet ook de techniek goed in orde zijn. Hiermee houd je je dus bezig als het gaat om technische SEO.

Vraag de gratis scan aan!

Vraag de gratis scan aan!

WELKE ONDERDELEN VALLEN ONDER EEN TECHNISCHE SEO CHECK?

Wanneer we bij ON. een technische SEO check doen, houden we ons bezig met een aantal verschillende aspecten. Hoewel dit lang niet alles is waar we rekening mee houden, zijn in ieder geval pagina-indexatie en -status, mobile-friendliness en de Core Web Vitals van groot belang.

Pagina-indexatie

Google crawlt pagina’s eerst om deze vervolgens te indexeren. Aangezien een pagina die niet gecrawld wordt sowieso niet geïndexeerd kan worden, zul je deze pagina ook nooit in Google tegenkomen.

Soms is dat exact wat je wilt, bijvoorbeeld als het gaat om persoonlijke profielpagina’s. Op andere momenten is dat het compleet tegenovergestelde van wat je wilt, omdat je juist een webshop bent die winstgevende bezoekers wil trekken via Google.

Tijdens een technische SEO check letten we erop dat het robots.txt-bestand de juiste informatie bevat, zodat de pagina’s die geïndexeerd moeten worden dat ook daadwerkelijk worden, en andersom.

on-foto

Linkstatus

In principe moet iedere link op je website naar een werkende pagina verwijzen met een HTTP 200 OK-status. Anders kunnen gebruikers namelijk op niet-werkende pagina’s uitkomen, wat veel frustratie kan opleveren.

Ook qua SEO-waarde is dit problematisch. Tijdens het crawlen gaat een Google bot namelijk iedere link bij langs om zo op nieuwe pagina’s uit te komen en die te indexeren. Zo’n bot kan echter slechts een bepaald aantal links in een zekere periode crawlen. Als al die links dan uitkomen op pagina’s met een status 404, is het crawlen eigenlijk voor niets geweest en worden nuttige pagina’s mogelijk zelfs níet gecrawld en geïndexeerd.

Tijdens een technische SEO check controleren we dus de status van je links, zodat het crawlen en indexeren correct verloopt.

Core Web Vitals

De Core Web Vitals zijn een onderdeel van technische SEO dat door Google in het leven geroepen is om de gebruikservaring op websites te meten. Deze Vitals zijn Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS).

  • LCP draait om de laadtijd van het grootste object van de website. Deze moet onder de 2,5 seconde liggen voor een goede score.
  • FID gaat erom hoe snel je input kunt leveren op een website, ofwel hoe snel je een interactief object moet kunnen gebruiken. De FID moet onder de 100 milliseconden liggen.
  • Tot slot betreft CLS de visuele stabiliteit van een website, dus in hoeverre bepaalde onderdelen verspringen tijdens het laden. De CLS moet onder de 0,1 liggen.

Hoewel de Core Web Vitals niet alleszeggend zijn, zijn ze wel een goede indicatie voor de stand van zaken van website. Daarom nemen we deze ook mee bij een technische SEO check en kunnen we suggesties ter verbetering doen.

on-foto

Mobile-friendliness

Bij het bepalen van de Core Web Vitals kijkt Google mobile-first. Dat betekent dat het nóg belangrijker is dat je website mobile-friendly is dan dat deze er op een desktop goed uitziet.

Zijn knoppen in de mobiele versie bijvoorbeeld te klein om aan te tikken? Google registreert dat soort misklikken en zal een website met dergelijke problemen minder snel met een hoge positie belonen, aangezien die simpelweg niet gebruiksvriendelijk is. Ook de mobile-friendliness is dus een belangrijk aspect van technische SEO!

WAAROM JE ON. JOUW TECHNISCHE SEO ANALYSE ZOU LATEN UITVOEREN

Bij ON. is SEO optimalisatie een van onze specialiteiten. We snappen alleen dat dit een dienst is die veel andere partijen ook aanbieden, dus waarom zou je je technische SEO analyse specifiek door ons laten uitvoeren?

  • We hebben ware specialisten op het gebied van technische SEO in huis, die jou ook kunnen helpen met het oplossen van technische problemen op jouw website. We adviseren dus niet alleen, maar kunnen je website ook onder handen nemen!
  • We gaan een ware partnersamenwerking met elkaar aan, waarbij wij altijd uitgebreid luisteren naar jouw wensen. Zo houd je zelf de regie in eigen handen.
  • Al onze contracten zijn maandelijks opzegbaar, dus zit je nooit lang vast aan een pakket dat toch niet helemaal op jouw situatie aansluit. Door deze flexibiliteit kunnen we meteen de beste service garanderen.

Interesse, of wil je weten hoe het ervoor staat met de techniek van jouw website? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende technische SEO analyse!