Erik | juli 12, 2023

Van noob tot SEO marketeer in een paar maanden

“Mijn naam is Myrthe Nauta en in 2021 begon ik mijn traineeship bij ON. Digital Marketing. In recordtempo ging ik door mijn SEO traineeship heen, waardoor ik nu een volwaardig SEO marketeer ben. In dit artikel vertel ik jullie over mijn ervaring als trainee bij ON. Digital Marketing.”

Waarom heb ik gekozen voor een traineeship marketing?

“Je hoort het wel vaker; vaak kom je niet terecht in een functie of branche waarvoor je gestudeerd hebt. Maar hoe krijg je een baan in een branche waarin je geen werkervaring hebt én niet voor gestudeerd hebt?! Ik kan je dat vertellen, want ik heb het ook gedaan.”

“Met een Hbo-diploma Facility Management en 6 jaar management ervaring in diverse branches heb ik in de eerste jaren van mijn loopbaan niet stilgezeten. Toch had ik nog niet dé baan gevonden waar ik gelukkig van werd. Mijn gevoel zei mij dat ik dit in de marketingbranche zou vinden.”

“Ik was op zoek naar die ene gouden kans om in de marketingbranche te kunnen starten. Ik zocht in Google op ‘Traineeship online marketing Groningen’ en zo kwam ik op de website van ON. Digital Marketing terecht!”

Solliciteren marketing traineeship
Johan is duidelijk zwaar onder de indruk van de indrukwekkende sollicitatiebrief van Myrthe.

Een SEA traineeship, SEO traineeship of traineeship E-mail

“Er stonden destijds drie vacatures voor verschillende online marketing traineeships open. Ik verdiepte mij in de verschillende keuzes (destijds SEA, SEO en e-mail) en natuurlijk in ON. Digital Marketing. Het sprak mij allemaal aan maar ik twijfelde welke functie het beste bij mij zou passen. Ik besloot een open sollicitatie te sturen. Deze werd enthousiast ontvangen en ik werd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.”

“Het eerste gesprek was vooral bedoeld om te peilen of er een match was wat betreft verwachtingen, mogelijkheden en persoonlijkheden. Mijn eerste gesprek voerde ik met mede-eigenaar Johan Siefkes en er was zeker sprake van een match! Johan hielp mij in te schatten welke functie het beste bij mij zou passen. En vervolgens werd ik uitgenodigd om een casus te komen doen voor het SEO traineeship. Kort na het maken van mijn casus startte ik als trainee bij ON. Digital Marketing.”

De start van mijn traineeship online marketing

“Tijdens mijn eerste werkdag als trainee werd ik door mijn collega’s warm ontvangen. Alles wat ik maar kon wensen was voor me geregeld: een werkplek, laptop, alle accounts en inloggegevens. Daarnaast stonden behulpzame collega’s klaar om te helpen.”

“Het was direct hartstikke gezellig en ik had snel een klik met mijn nieuwe collega’s! Ik moest wel even wennen aan de pingpongballetjes en nerfpijltjes die zo nu en dan om mijn oren vlogen  .”

“Gelukkig werd ik tijdens mijn gehele traineeship begeleid door Head of SEO; Rob Nijmeijer. Er valt namelijk heel veel te leren over de wereld van SEO! En aangezien ik dus als noob binnenkwam, had ik geen idee waar ik moest beginnen.”

Marketing traineeship
Rob leert Myrthe alles over SEO terwijl collega Fadi van het Sales team stiekem meeluistert. Overweeg je een carrière switch Fadi?

De inhoud van mijn online marketing traineeship

“Het traineeship bestond uit twee fases. In de eerste fase werd de basis gelegd en kwamen verschillende onderwerpen aan bod die de taken van een SEO marketeer duidelijk maakten. In de tweede fase werd de verdieping opgezocht en werden mijn taken uitgebreid. Ik vond het heel leuk dat ik al tijdens de eerste fase van mijn traineeship, collega’s kon ondersteunen met bepaalde werkzaamheden.”

“Er was een digitaal trainingsprogramma waar ik dagelijks mee bezig kon om de verschillende fases te doorlopen. Deze eerste weken waren qua hoeveelheid theorie best pittig! Maar na het afronden van een onderwerp, nam Rob uitgebreid de tijd om de theorie met mij door te nemen en praktijkvoorbeelden te laten zien.”

“Op deze manier heb ik in korte tijd veel kunnen leren, zonder dat ik na mijn traineeship direct aan vakantie toe was.”

Tussendoor met de hele ON. familie op vakantie

“Maar misschien ben ik mijn traineeship ook wel zo ontspannen doorgekomen omdat ik na mijn eerste twee weken als trainee, mee mocht op werkvakantie naar Lissabon met het hele bedrijf. Dit was natuurlijk een geweldige manier om mijn collega’s beter te leren kennen en nog een sterkere band met het bedrijf te krijgen. Deze paar dagen zaten vol met te gekke uitstapjes en leuke teambuilding activiteiten.”

“Maar ook naast deze vakantie waren er tijdens mijn traineeships veel momenten waarop ik mijn collega’s beter leerde kennen. Tijdens de pauze werd er een gezellig rondje gewandeld, er werden spontaan wedstrijdjes pingpong gestart, er waren gezellige vrijdagmiddagborrels en collega’s betrokken mij direct bij al deze dingen ondanks dat ik een nieuwe collega was.”

Vakantie tijdens de marketing traineeship
Tijdens de vakantie wordt Myrthe opgenomen in de ON. girlband. De girlband bestaat nu uit Janien, Lisette, Jasmijn en Myrthe. Ze waren waarschijnlijk op zoek naar wat meer afwisseling qua haarkleur.

Het afronden van mijn SEO traineeship

“Het leek wel of deze werkvakantie mijn traineeship een boost had gegeven want binnen no-time sprintte ik door de rest van mijn traineeship heen! Ik kon steeds meer taken overnemen van collega’s en bleef waar nodig begeleiding krijgen van collega’s.”

“Toen ik mijn traineeship afrondde was hier vanuit het management en de directie aandacht voor. Dit laat in mijn ogen weer zien hoeveel aandacht er is voor de (door)ontwikkeling van de medewerkers van ON. Het is een cultuur waarin allerlei mijlpalen (groot en klein) samen gevierd worden. Echt super fijn!”

“Nadat ik mijn traineeship had afgerond kon ik fulltime aan de slag met het ondersteunen van collega’s en kreeg ik mijn eerste eigen klantenportfolio. Natuurlijk ben je als junior marketeer nog lang niet uitgeleerd! Ik ben onder de indruk van hoe snel ze bij ON. mensen weten op te leiden tot volwaardige (junior) marketeers.”

Hoe hard kun jij gaan?

“ON. Digital Marketing bestaat uit een groep ambitieuze mensen. Je krijgt als medewerker dan ook alle ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen en snel stappen te maken. Doordat ik tijdens mijn eerste maand 50% van mijn tijd kon besteden aan studeren, heb ik binnen een paar maanden de volledige traineeship kunnen doorlopen. Maar iedereen doet dit op zijn of haar eigen tempo.”

“Ook na het afronden van een traineeship blijf je de juiste begeleiding krijgen om door te groeien en klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen.”

“Wil jij ook zo’n start van je carrière als online marketeer? Kijk dan eens bij onze vacatures of neem contact met ons op. Ik daag iedereen uit om mijn record te verbreken!”

SEO traineeship snel afronden
Collega’s zijn over het algemeen erg behulpzaam. Maar weet dat je soms doelwit bent voor pingpongballetjes en nerfpijltjes! Deze foto werd genomen vlak voor Jasmijn een pingpongbal op het bureau van Myrthe smashte…

Vragen?