Erik | juli 12, 2023

Vermijd deze 7 conversiekillers voor een conversiegerichte website!

Als je als ondernemer een website bouwt, is het natuurlijk je doel dat deze ook gaat converteren. Bij een webshop wil je dat gebruikers overgaan tot aankoop, bij een service-gerichte website wil je dat bezoekers contact met je opnemen om jouw dienst af te nemen. De weg naar dat moment kan echter lang en hobbelig zijn, vooral als er bij de bouw van je website niet specifiek rekening is gehouden met het conversieproces. Gebruikers die onderweg afhaken, leveren geen conversies op. Daarom is de eerste vraag die we onszelf moeten stellen: welke conversiekillers moet je nou écht vermijden? En daarna: hoe kun je je website juist wél laten converteren, zodat gebruikers het proces van begin tot einde doorlopen? In deze blog zetten we dit graag voor je uiteen!

7 conversiekillers die je echt wilt vermijden (en hoe je ze oplost)

Wie minder ervaring heeft met webdesign, zal een website al snel op gevoel bouwen. Het probleem hiermee is dat je bepaalde zaken dan al snel over het hoofd ziet, zoals wat een echt sterke website nu eigenlijk inhoudt. Dan implementeer je onbewust al snel bepaalde conversiekillers. Daarom volgen hier: de 7 conversiekillers die je echt wilt vermijden.

     

1. Je website laadt traag

Een van de grootste conversiekillers is een website die traag laadt. Logisch, want als gebruikers lang moeten wachten, raken ze al snel geïrriteerd en kunnen ze zelfs het idee krijgen dat je website niet werkt. Dan klikken ze door naar de snellere website van de concurrent, waar ze wél direct terechtkunnen. Daarom is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je website snel en responsief is, zodat gebruikers uitkomen waar ze willen zijn.

De oplossing voor dit probleem ligt in de Core Web Vitals. Deze metrics van Google kun je eenvoudig checken via Search Console om te zien welke onderdelen nog aandacht nodig hebben. Kijken bezoekers 10 hele seconden lang tegen een wit scherm aan, waardoor je website het niet lijkt te doen? Of verspringen bepaalde elementen van je website nog lange tijd ná het laden, waardoor bezoekers kunnen misklikken? Die punten kun je dan aanpakken, zodat gebruikers niet gefrustreerd raken en vertrekken.

2. Je bezoekers weten niet wat ze op je website moeten doen

Als bezoekers niet direct begrijpen wat het punt van je website is en waar ze moeten klikken voor de gewenste uitkomst, is de kans groot dat ze snel afhaken en naar de duidelijkere website van de concurrent gaan. Zorg daarom altijd voor een heldere en intuïtieve homepage en gebruikersinterface die gebruikers zonder omwegen naar hun einddoel begeleiden.

Hoe je dit aanpakt? Door het zelf te ervaren! Open je website, bij voorkeur op mobiel. Wat zie je? Na het laden is je homepage vaak de eerste kennismaking die bezoekers met je website hebben. Het is belangrijk dat je homepage in één oogopslag duidelijk maakt wat je doet, wat je aanbiedt en welke voordelen jij te bieden hebt.

Heb je aantrekkelijke banners en afbeeldingen om belangrijk nieuws, kortingen of promoties weer te geven (en zie je die ook direct)? Zo nee, voeg ze dan toe! Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over wat bezoekers op jouw website te zoeken hebben.

3. Je website functioneert niet goed op mobiel

In 2022 was circa 60% van al het webverkeer afkomstig van mobiele telefoons. Over het algemeen vereisen sites voor desktop en mobiel een andere layout om ze gebruiksvriendelijk te maken. Het is niet voor niets dat Google tegenwoordig in de eerste plaats naar de mobiele ervaring kijkt bij het bepalen van de algehele gebruikerservaring: dat is hoe de meeste gebruikers jouw website zien.

Als je knoppen op mobiel te klein zijn of als je app om een andere reden moeilijk te bedienen is, vinden gebruikers dit frustrerend. En ja, gefrustreerde gebruikers gaan weg. Vergeet daarom niet om juist deze doorslaggevende mobiele ervaring te checken via Search Console.

4. Op je website navigeren is bijna onmogelijk

Twee aspecten van je website kunnen het navigeren sterk bemoeilijken: een onduidelijke menustructuur en het ontbreken van een duidelijke zoekbalk. Zeker als je website veel (sub)categorieën bevat, wil je dat gebruikers hun logisch verstand kunnen gebruiken om snel naar de juiste categorie door te klikken. Als dat niet het geval is, en je gebruikers hun zoekopdracht ook niet snel kunnen intypen in een zoekbalk, zullen ze waarschijnlijk terugkeren naar Google en het daar opnieuw proberen.

De oplossing is duidelijk: bouw een logische menustructuur én zoekfunctie in, zodat gebruikers langs meerdere wegen op de juiste plek kunnen uitkomen. Zo komt het doel zo snel mogelijk in zicht en raken zij onderweg niet gefrustreerd.

5. Je website komt ongeloofwaardig of onbetrouwbaar over

Ook vertrouwen speelt een belangrijke rol bij conversies. Als je website ongeloofwaardig en onbetrouwbaar overkomt, zullen bezoekers aarzelen om actie te ondernemen. Dan laten ze minder snel hun gegevens bij je achter, uit angst dat daar misbruik van gemaakt zou kunnen worden. Tevens doen ze dan minder snel aankopen, mogelijk omdat ze bang zijn dat bestellingen toch niet aankomen.

Juist daarom is het essentieel om transparant te zijn over je bedrijf en je contactinformatie op een duidelijke plek te verstrekken. Voeg een heldere ‘Over ons’-pagina toe, bied meerdere manieren aan om contact te leggen én zorg ervoor dat bezoekers (eerlijke) reviews kunnen achterlaten, bij voorkeur zelfs op productniveau. Zo weten bezoekers exact wie jij bent en wat ze van jou kunnen verwachten.

6. Je bezoekers worden niet aangespoord om tot actie over te gaan

Als bezoekers niet worden gestimuleerd om tot actie over te gaan, zul je ook conversies mislopen. Dit is een stukje marketingpsychologie: mensen doen sneller een aankoop als de woorden: “Bestel nu!” in hun achterhoofd klinken. Daarom kun je niet zonder effectieve en overtuigende CTA’s en knoppen die je bezoeker direct vertellen wat hij of zij moet doen.

Vergeet overigens ook de andere marketingprincipes niet! Creëer bijvoorbeeld een gevoel van schaarste door te benadrukken dat bepaalde producten of aanbiedingen slechts beperkt beschikbaar zijn, maak duidelijk dat jij een autoriteit bent in jouw vakgebied en dat klanten op jou kunnen vertrouwen, en deel testimonials van positieve klanten voor dat stukje sociale bewijskracht. “Deze anderen zijn jou voorgegaan, jij wilt toch ook tot deze groep behoren?” Het klinkt misschien vergezocht, maar werken doet het zeker!

7. Daadwerkelijk tot conversie overgaan wordt gebruikers lastig gemaakt

Tot slot is het afrekenproces hét moment waarop bezoekers daadwerkelijk converteren naar klanten. Maar ook als zij al producten in hun winkelmandje hebben gestopt, kan er nog veel gebeuren. Moeten ze eerst verplicht een account aanmaken, terwijl ze dat nog niet hebben? Of moeten ze verplicht veel persoonlijke gegevens opgeven om een bestelling te kunnen plaatsen? Als ze dat een inbreuk op hun privacy of gewoon te veel werk vinden, haken ze al snel af. Hetzelfde geldt voor een gebrek aan veelgebruikte betaalmethoden: lang niet iedereen betaalt met creditcard, dus als dat je enige optie is, is dat voor veel bezoekers reden om af te haken.

De oplossing voor al deze problemen is om het afrekenproces zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Bied bijvoorbeeld de optie om als gast af te rekenen en zorg ervoor dat het proces uit zo min mogelijk stappen bestaat. Maak gebruik van duidelijke en intuïtieve knoppen op logische plekken. Vermijd lange formulieren en vraag alleen om die informatie die nodig is voor de transactie. Kies ten slotte voor een veilige en betrouwbare betaalomgeving waar gebruikers de keuze hebben uit meerdere betaalmethoden. Door het afrekenproces kort, gestructureerd en veilig te houden, vormt dit geen barrière meer voor je conversies!

Hoe ON. jou kan helpen bij het bouwen van een conversiegerichte website

Bij ON. begrijpen we het belang van resultaten boeken. Daarom zijn conversiegerichte websites een van onze specialiteiten!

Ons zusterbedrijf ON. IT bouwt heldere websites met een aansprekende lay-out, die begrijpelijk zijn voor gebruikers en tegelijkertijd aan alle technische (snelheids)vereisten voldoen. Zo kunnen jouw bezoekers snel naar de juiste pagina’s navigeren, doen wat ze kwamen doen en natuurlijk converteren.

Als online marketing bureau kan ON. Digital Marketing vervolgens aan de slag gaan met jouw zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door SEO-teksten te schrijven en verschillende andere SEO-tactieken in te zetten, zorgen wij ervoor dat jouw website ook daadwerkelijk vindbaar is – want zonder websitebezoekers die van jouw bestaan afweten, zul je ook niet converteren.

Het grote voordeel van deze samenwerking is, anders dan bij losse partijen voor IT en SEO, dat deze diensten bij ON. naadloos op elkaar zijn afgestemd. Zo verloopt de interne communicatie altijd soepel en kunnen we een website bouwen die ook direct SEO-proof is.

Laat jouw website maar aan ons over!

Zoek jij nog een partij die de techniek, SEO én conversiegerichtheid van jouw (nieuwe) website op zich kan nemen? ON. Digital Marketing en ON. Digital IT slaan graag de handen ineen om die website voor jou te bouwen, zodat jij direct meerdere vliegen in één klap slaat. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier!