Voice search en SEO in 2021: zo kan je profiteren
Dankzij voice search kunnen we eenvoudig informatie opvragen. Praten kan niet alleen tegen smartphones, maar met name ook tegen slimme speakers. Daarom wordt er steeds meer gepraat thuis, juist in een tijd dat Nederland steeds meer eenpersoonshuishoudens telt. Wat is voice search precies en hoe kan jij hier van profiteren met je SEO strategie? Wij leggen het uit.
Wat is voice search?
Voice search is een manier van zoeken waarbij je niet je toetsenbord of touchscreen gebruikt, maar gewoon je stem. Dit kan onder meer met de Google Assistant, Siri (Apple), Alexa (Amazon) en Cortona (Microsoft). Onder meer smartphones, smart speakers en smart tv’s zijn voorzien van de mogelijkheid om met de stem te zoeken.
De Nederlandse consument lijkt nog wat te moeten wennen aan voice search en staat er soms ook nog wel wat wantrouwend tegenover. Met name (al dan niet) meeluisterende smart speakers hebben nog wel eens voor wat controverse gezorgd. Desondanks neemt het aantal slimme apparaten in huishoudens toe, waarmee ook het aantal spraakopdrachten stijgt.
Voor de Nederlandse taal zijn de opties nog wat beperkt. Maar in de toekomst zal ook jij waarschijnlijk eten bestellen en online aankopen doen met voice search.
Feiten en cijfers
Onderstaande feiten en cijfers zijn grotendeels afkomstig uit de Verenigde Staten. Het biedt natuurlijk geen zekerheid, maar hoogstwaarschijnlijk is het wel een indicatie voor toekomstige groei in Nederland. Zeker nu onder meer de Google Assistant en Siri al Nederlands spreken.
- 52% van de spraakopdrachten wordt verstuurd in de auto (bron).
- Gemiddeld gebruiken mannen vaker dan vrouwen voice search (bron).
- Mobile voice search van Google is nu beschikbaar in meer dan 60 talen (bron).
- Het gemiddelde voice search zoekresultaat bevat slechts 29 woorden (bron).
- Bijna 10% van de voice search opdrachten begint met een woord als wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Bij getypte opdrachten is dit nog geen 4% (bron).
- 24% van de Amerikaanse bevolking heeft inmiddels een smart speaker in huis (bron).
Kansen voor voice search en SEO
Mensen zijn eigenlijk altijd op zoek naar meer gemak. Waarom nog je smartphone ontgrendelen en een zoekopdracht intypen, als je ook kan praten? Het zal je al snel opvallen dat jouw gesproken zoekopdracht er anders uitziet dan een getypte zoekopdracht. Dit is belangrijk om rekening mee te houden, als je voice search in je SEO strategie gaat meenemen.
Voorbeelden:
Getypte zoekopdracht: eierballen Groningen
Gesproken zoekopdracht: waar kan ik eierballen eten in Groningen?
Getypte zoekopdracht: voice search kansen SEO
Gesproken zoekopdracht: wat zijn kansen voor voice search en SEO?
Het valt op dat de zoekopdrachten langer worden. Dit type zoekopdrachten noemt men ook wel long tail keywords. Het is verstandig om deze keywords in je content te verwerken, bijvoorbeeld door een FAQ op je pagina te plaatsen.
Als je wil weten welke vragen vaak gesteld worden, kan je tools als Answer the Public en Ahrefs gebruiken. Daarnaast kom je al een heel eind door logisch na te denken, bijvoorbeeld door na te gaan hoe je zelf een vraag zou stellen via voice search.
Spraakopdrachten en de featured snippet
Een featured snippet is een uitgelicht blok dat bovenaan verschijnt in zoekresultaten. Het geeft vaak een compleet antwoord op de vraag die je stelt. Weet je goed in te spelen op vragen die gesteld worden, dan is de kans groot dat je bovenaan komt te staan. Een mooie kans als je jouw website voor SEO en voice search wil optimaliseren.
Klein nadeel: vragen worden vaak al volledig beantwoord in de featured snippet, waardoor de zoeker misschien niet doorklikt naar de website. Hiermee benoemen we direct ook één van de grootste nadelen van voice-search, want er is een kans dat je minder bezoekers op je website krijgt. Een mogelijk gevolg is dat je minder conversies krijgt.
Om in een featured snippet terecht te komen, is het belangrijk dat je een vraag verwerkt in een H2 titel in je tekst. Zo’n vraag begint eigenlijk altijd met de woorden wie, wat, waarom, wanneer en hoe. Zorg ervoor dat je direct onder de titel het antwoord typt. Het liefst zo compact mogelijk, want Google gaat uiteraard geen eindeloos verhaal weergeven in de zoekresultaten.
Het belang van Google Mijn Bedrijf
Als het over voice search gaat, is het belangrijk om te weten dat Google vooral lokale resultaten geeft naar aanleiding van jouw vragen. Wie bijvoorbeeld in Groningen zoekt naar ‘waar kan ik eierballen eten’, krijgt direct drie cafetaria’s in de stad voorgeschoteld.
Om hier tussen te komen, is het belangrijk dat jouw Google Mijn Bedrijf goed is ingevuld. Geef aan dat je een cafetaria bent en voer je adresgegevens correct in. Je kunt bijvoorbeeld ook in je bedrijfsomschrijving vermelden dat je de lekkerste eierballen frituurt.
Google My Business is sowieso al van groot belang voor bedrijven die lokaal actief zijn. Met de komst van voice search biedt het nog meer kansen.
Voice search en SEO: voorbereid op de toekomst
Sinds juli 2018 is de Google Assistant beschikbaar in het Nederlands. Apple gebruikers maken steeds meer gebruik van Siri.
En ook Alexa, de spraakassistent van Amazon, zet langzamerhand voet aan de grond in Nederland.
Met het toenemende aantal gesproken zoekopdrachten is het belangrijk om hier rekening mee te houden.
Geen zin om zelf aan de slag te gaan, maar wel profiteren van de mogelijkheden? Vul het contactformulier hieronder in, wij helpen je graag met voice search en SEO!