Erik | juli 12, 2023

Wat is domeinautoriteit en waarom is het belangrijk dit op te bouwen?

Je hebt het misschien wel eens vaker voorbij horen komen; “het opbouwen van domeinautoriteit”. Maar wat houdt dit precies in? En draagt dit echt bij aan het beter laten ranken van je website? En hoe verbeter je dan de domeinautoriteit? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen!

Wat is precies domeinautoriteit?

Domeinautoriteit wordt ook wel Domain Authority (DA) genoemd. Domeinautoriteit wordt aangeduid met een getal tussen de 1 en 100. Met dit getal wordt als het ware de waarde van een internetdomein weergegeven.

Maak je geen zorgen wanneer de domeinautoriteit van jouw domein niet richting de 100 gaat. Alleen gigantische bedrijven als Twitter, Facebook, Google en Youtube bereiken deze hoogte. Ook is het goed om er rekening mee te houden dat de stap van een DA van 10 naar 20 makkelijker is, dan de stap van 30 naar 40.

Het Amerikaanse internetbedrijf Moz is de grondlegger van dit begrip en concept. Hoe hoger de domeinautoriteit, hoe groter de kans dat het domein hoog zal scoren in de Google zoekresultaten. Het is goed om je te realiseren dat domeinautoriteit verschilt van de waarde van een specifieke webpagina.

Wat is domeinautoriteit
Marloes leerde bij ON. Digital Marketing over domeinautoriteit en helpt nu dagelijks klanten dit te verbeteren!

Hoe kom ik achter de domeinautoriteit van mijn eigen website?

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken voor het achterhalen van de domein autoriteit van een website. De ontwikkelaar van de Domain Authority (Moz) heeft een eigen tool om weer te geven wat een DA is voor een specifieke website. Voer hier de URL van jouw website in en klik op ‘Analyze domain’. Je ziet nu de DA en een aantal andere waarden zoals het aantal verwijzende domeinen.

Onder deze gegevens vind je nog meer informatie over het specifieke domein wat je hebt ingevuld. Op basis van deze gegevens kun je aan de slag met het verbeteren van de domeinautoriteit van jouw website. Bedenk wel dat er verschillende platforms zijn die jouw DA berekenen en dat het resultaat per platform anders kan zijn!

Wat bepaalt de domeinautoriteit van een website?

De domeinautoriteit van een website wordt dus aangeduid met een cijfer. Maar wie of wat bepaalt welk cijfer jouw website krijgt? Er zijn een aantal criteria die samen zorgen voor het vaststellen van de domeinautoriteit. Een aantal voorbeelden van deze punten zijn:

  • Een goede navigatiestructuur van de website. Zo kunnen bots en webcrawlers de website beter en sneller indexeren;
  • De website moet conform SEO richtlijnen zijn geoptimaliseerd. Zoekmachines als Google geven nooit precies aan wat richtlijnen zijn, maar gelukkig zijn er SEO specialisten die er veel van weten. Omdat zoekmachines zichzelf blijven ontwikkelen, kunnen richtlijnen natuurlijk ook veranderen.
  • Waardevolle content op de website. Links die niet (meer) werken of pagina’s die leeg of niet op orde zijn zullen een negatieve invloed hebben op de waardebepaling;
  • Get the word out! Hoe vaker jouw website wordt genoemd op (relevante) externe websites, hoe beter. Dit geeft een signaal aan Google dat je een expert bent in jouw vakgebied.

Het bouwen van domeinautoriteit kost tijd. Net als in de offline wereld, duurt het vaak een behoorlijke periode (soms zelfs jaren) voordat een merk of bedrijf bekend wordt onder het bredere publiek. Dit geldt ook voor domeinautoriteit. Dit is dus niet iets wat je in korte tijd volledig kan forceren.

Waarom is het belangrijk om aan mijn domeinautoriteit te werken?

Op het moment dat je een website start of al een website hebt, is het vaak een doel om zo veel mogelijk mensen naar je website te krijgen. Zodra iemand een zoekopdracht invoert in Google, is de kans groot dat ze in de top 5 zoekresultaten zullen vinden waar ze naar zoeken.

Het is daarom belangrijk om zo hoog mogelijk te ranken in Google. Domeinautoriteit is echter geen criterium dat door Google wordt gebruikt om de waarde te bepalen. Maar het geeft een goede indicatie van welke waarde er wordt toegekend aan jouw website. Er zijn verschillende punten waar het algoritme van Google op let bij het toekennen van een plek in de zoekresultaten. Enkel een hoge domeinautoriteit zal er dus niet voor zorgen dat je op nummer 1 komt te staan, maar het zal wel degelijk helpen!

Verhogen van domeinautoriteit
Google hecht veel waarde aan de domeinautoriteit van je website. Maar onze collega Emiel houdt dit ook scherp in de gaten!

Hoe hoog moet de domeinautoriteit van mijn website zijn?

Zoals eerder benoemd krijgt een website een score tussen de 0 en 100. Hoe hoger, hoe beter. Maar ook weet je inmiddels dat het doel van een DA van 100 voor kleine tot middelgrote bedrijven onhaalbaar zal zijn. Maar hoe hoog moet de DA dan wel zijn?

Om deze vraag te beantwoorden, raden we aan een concurrentieanalyse te maken. Kijk hierbij naar welke DA de websites van jouw concurrenten hebben. Je streven zou moeten zijn om deze Domain Authority te overtreffen. Je hebt dan een grotere kans om met jouw pagina’s boven je concurrenten te ranken in organische zoekresultaten.

Help, ik wil mijn domein autoriteit verhogen!

Wil je de domein autoriteit van je website verhogen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg. Met onderstaande stappen kun je zelf aan de slag:

  • Zorg dat je website SEO-technisch super goed op orde is.
  • Zet een sterke interne linkstructuur neer.
  • Een relevant linkprofiel!
  • Hou je concurrenten in het vizier.
  • Heb geduld en blijf optimaliseren.

Uiteraard lichten we dit graag even toe!

Hulp met het verhogen van domeinautoriteit
Onze collega Jeroen wist wederom ook niet waar hij moest beginnen. Gelukkig helpt Sem hem op weg.
  1. Zorg dat je website SEO-technisch super goed op orde is

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ en dit is een vak apart! Op internet is erg veel informatie te vinden over SEO, maar de markt verandert snel door onder andere alle technische ontwikkelingen en optimalisaties van Google en zijn concurrenten. Toevallig kennen wij een marketing bureau dat hierin gespecialiseerd is . Neem gerust contact met ons op voor hulp bij jouw SEO-strategie!

  1. Zet een sterke interne linkstructuur neer

Door het neerzetten van een sterke interne linkstructuur zorg je dat bezoekers van je website beter antwoord kunnen vinden op hun vragen en langer op jouw website blijven plakken. Ook geeft het een signaal naar zoekmachines dat er een duidelijke structuur is en geeft dit waarde van pagina’s intern door. Simpelweg maak je de website beter scanbaar voor zowel mens als algoritme.

  1. Een relevant linkprofiel!

Niet alleen een sterke interne linkstructuur is belangrijk. Ook het hebben van een relevant linkprofiel met externe links is erg belangrijk. Dus zorg ervoor dat websites die het hebben over relevante onderwerpen, jouw website noemen.

  1. Hou je concurrenten in het vizier

Misschien een beetje een open deur, maar wat voor de concurrenten werkt, zou ook voor jou goed kunnen werken! Blijf dus met betrekking tot bovenstaande punten de concurrenten in de gaten houden en blijf experimenteren en analyseren.

  1. Heb geduld en blijf optimaliseren

En tot slot is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het een lange termijn plan is om je domeinautoriteit te vergroten. Het heeft dus geen zin om dit iedere dag te controleren. Het is belangrijk dat je bovenstaande punten blijft optimaliseren en de trends in de gaten blijft houden.

Best veel werk dat verhogen van een domeinautoriteit, hulp nodig?

Het opbouwen en verhogen van een domeinautoriteit is voor veel mensen best veel werk . Het is iets waar je doorlopend aandacht aan zal moeten besteden. En dan zijn er ook nog stappen bij waarvoor je eigenlijk best veel verstand moet hebben van bijvoorbeeld SEO. Veel bedrijven besteden het daarom uit aan een specialist.

Bij ON Digital Marketing helpen wij u graag verder. Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen? Neem vrijblijvend contact op!

Hulp bij het verhogen van domeinautoriteit
Wees als onze collega Emma! Pak die telefoon erbij en neem contact op met ON. Digital Marketing voor het verhogen van je domeinautoriteit.

Vragen?