Myrthe Nauta | juni 13, 2024

Wat is een Google Core update en hoe herstel je ervan?

Google Core updates kunnen jouw SEO-strategie maken of breken. Daarom is het voor iedere ondernemer cruciaal om te begrijpen wat deze updates inhouden, hoe ze jouw website kunnen beïnvloeden én hoe je er weer van kunt herstellen. Een daling in je websiteverkeer kan namelijk angstaanjagend zijn, maar met de juiste kennis en aanpak kun jij de storm doorstaan en er sterker van terugkomen. In deze blog behandelen we de ins en outs van Google Core updates, de impact ervan op je website en de stappen die je kunt nemen om je rankings te herstellen, te beschermen en uiteindelijk te verbeteren.

Wat zijn Google Core updates?

Google voert regelmatig updates uit aan het zoekalgoritme, wat invloed heeft op de factoren die de rangschikking van webpagina’s bepalen. Deze updates kunnen variëren van kleine aanpassingen tot grote wijzigingen in de kern van het algoritme. Dergelijke grote wijzigingen staan bekend als ‘Google Core updates’. Vorig jaar publiceerden we een blog over wat Google Core updates zijn en wat ze betekenen voor jouw SEO. Klik op de link om meer te weten te komen over dit onderwerp.

De recente Google Spam update

De meest recente Google Core update was de Google Spam update van maart 2024. In een eerdere blog bespraken we de impact van deze update op linkbuilding. Het doel van deze update was om spamtactieken en andere vormen van ‘black-hat SEO’ (misleidende en manipulatieve SEO-tactieken die niet gericht zijn op het bieden van de beste gebruikerservaring) tegen te gaan. Het is belangrijk op te merken dat niet elke Google Core update een Google Spam update is; er zijn verschillende soorten updates.

Overige belangrijke soorten updates

Google rolt meerdere keren per jaar algemene Google Core updates uit om de algehele gebruikerservaring te verbeteren. Naast de algemene en Spam updates zijn er ook Reviews en Helpful Content updates. Over deze Helpful Content updates hebben we eerder uitgebreid geschreven in onze blog over E-E-A-T en kwalitatief hoogwaardige content. Houd er rekening mee dat dit geen uitputtende lijst is; Google kan altijd andere soorten updates uitrollen. Hierover kun je te zijner tijd meer lezen.

Hoe merk je dat je bent getroffen door een Google Core update?

Of je bent getroffen door een Google Core update, kun je voornamelijk afleiden uit verschillende online marketingtools zoals Google Analytics. Let op: de echte effecten van zo’n update zijn niet direct merkbaar, niet na één dag en ook niet na een week. Dit komt omdat het Google-algoritme tijd nodig heeft om te wennen en te bepalen welke content nu het beste aan de (vernieuwde) richtlijnen voldoet.

Zelfs als je in het begin een (extreme) daling in je verkeer ziet, zal dit vaak na verloop van tijd stabiliseren, mits je je SEO goed uitvoert. Zolang je marketing wordt verzorgd door een betrouwbaar online marketingbureau zoals ON., hoef je niet te vrezen voor dalingen door zogeheten ‘black-hat SEO’.

Hoe bepaal je waarom je precies bent getroffen?

Als je duidelijk toch bent getroffen door de Google Core update en na weken geen verbetering ziet in je organische vindbaarheid, is het tijd om te onderzoeken wat de daling in je verkeer heeft veroorzaakt. Soms is het antwoord direct te herleiden naar ‘black-hat SEO’, zoals eerder besproken.

Neem bijvoorbeeld het linkbuildingaspect van de recente Google Spam update. Stel dat je altijd een zeer agressief backlinkprofiel hebt gehad, vol met do-follow links en een hoog percentage exact match anchors, en je ziet sinds maart 2024 een “onverklaarbare” daling in je verkeer. Dit kun je waarschijnlijk herleiden naar die Spam update, die specifiek gericht was op het bestraffen van dergelijke spamtactieken.

Kortom, zoek de oorzaak in het hoofdonderwerp van de meest recente update. Vraag je af welke aspecten de update beïnvloedt, zoals niet-behulpzame content, een gebrek aan E-E-A-T, of duplicate content, en of hiervan sprake is met betrekking tot jouw website.

Let op: de oorzaak van een daling in verkeer is niet altijd eenvoudig te achterhalen. Het Google-algoritme is niet volledig transparant, wat betekent dat je soms een weloverwogen gok moet doen. Ook daarbij staan wij voor je klaar.

Stappen richting herstel

Als je getroffen bent door een Google Core update, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van herstellen. Daarom hebben wij onderstaand stappenplan opgesteld om je te helpen je verkeer terug te winnen:

 1. Heb geduld: Als je zeker weet dat je geen ‘black-hat SEO’ hebt toegepast en geen incorrecte informatie hebt gespamd, voer dan geen rigoureuze wijzigingen door. Het algoritme heeft tijd nodig om te leren. Grote ingrepen kunnen juist een negatief effect hebben op je rankings.
 2. Analyseer de trend: Dit kan langer dan een week duren. Wacht tot de update volledig is uitgerold voordat je conclusies trekt.
 3. Blijvende daling: Als je verkeer blijvend is gedaald, analyseer dan de oorzaak, of laat dit door een professional doen als je hier niet zeker over bent.
 4. Voorzichtig met grote wijzigingen: Als je bewust ‘black-hat SEO’ hebt toegepast, zoals te agressief backlinken, gooi dan niet je volledige backlinkprofiel ineens om. Dit kan aan Google signaleren dat je je bewust bent van je verkeerde aanpak, wat je website nóg meer kan schaden.
 5. Aanpak technische SEO en content: Problemen op het gebied van technische SEO of een gebrek aan sterke content kun je direct aanpakken, zelfs aan het begin van de uitrolfase. Dergelijke problemen vallen namelijk niet onder ‘black-hat SEO’ en zijn oprecht en daarom te verhelpen

Hoe voorkom je dat je in de toekomst weer getroffen wordt?

Als je deze blog tot dit punt hebt gelezen, heb je waarschijnlijk al een idee waarom je door de Google Core update bent getroffen. Wil je voorkomen dat je getroffen wordt door een toekomstige Google Core Update? Volg dan onderstaande tips:

 1. Vermijd ‘black-hat SEO’: Gebruik geen spamtactieken of trucjes om snel bovenaan de zoekresultaten te komen. Dit kan op korte termijn effectief lijken, maar op de lange termijn zul je er spijt van krijgen. SEO draait om eerlijkheid en oprechtheid; anders zal het algoritme je inhalen.
 2. Creëer sterke content: Zorg dat je content voldoet aan de E-E-A-T-richtlijnen, geen misinformatie verspreidt en echte meerwaarde biedt. Houd rekening met zoekwoordenonderzoek, maar vul je site niet met inhoud waarvan je niet zeker bent dat deze klopt.
 3. Linkbuilding: Koop niet zomaar honderden backlinks. Bouw je linkprofiel geleidelijk op en zorg dat het er natuurlijk uitziet, met anchors zoals je die op fora zou tegenkomen, niet alleen in backlinkblogs.
 4. Reviews zijn belangrijk: Vergeet niet dat Google periodiek Review updates uitrolt. Een gebrek aan oprechte reviews kan je rankings schaden.
 5. Wees voorbereid op de toekomst: Kijk niet alleen naar de huidige updates, maar ook naar trends en aspecten waar Google waarde aan hecht. Dit is waar de volgende veranderingen kunnen komen.
 6. Schakel hulp in indien nodig: Heb je onvoldoende ervaring met SEO om de toekomst te voorspellen? Schakel dan een betrouwbaar online marketingbureau in dat bekend is met deze trends. Wij kunnen je hierbij helpen.

Geraakt door een Google Core update? ON. helpt je!

Vrees je dat je bent getroffen door een recente Google Core update, of wil je er simpelweg zeker van zijn dat jouw website bestand is tegen de impact van toekomstige updates? De SEO-specialisten van ON. staan voor je klaar. Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende online marketing scan, dan nemen we jouw website onder de loep om de kansen in beeld te brengen.