YouTube Ads voor jouw online groei
Door middel van YouTube Ads bereik jij dagelijks een gigantisch publiek. Maar wat zijn YouTube Ads nou precies? En welke verschillende soorten zijn er? Hoe zet ik YouTube advertenties in voor mijn bedrijf? In dit artikel gaan we hier dieper op in, leggen we uit hoe jouw bedrijf hiervan kan profiteren en hoe YouTube Ads precies werken.
YouTube als marketingkanaal
Voordat we je informatie geven over YouTube Ads allereerst even wat feitjes over YouTube op een rijtje. Sinds de oprichting van het videoplatform in 2005 is de website namelijk razend populair geworden. Ben jij benieuwd hoeveel video’s er nou daadwerkelijk gekeken worden?
- Aantal maandelijkse actieve gebruikers: 2,6 miljard gebruikers
- Aantal dagelijkse bezoekers: 122 miljoen bezoekers
- Aantal video’s dat per dag wordt bekeken: 5 miljard video’s
- Iedere minuut wordt er 500 uur aan video’s geüpload
- De gemiddelde kijkduur per gebruiker is 11,24 minuten per bezoek
Omdat je geen account nodig hebt om video’s op YouTube te bekijken, ligt het aantal actieve gebruikers nog hoger dan de hierboven genoemde 2,3 miljard. Niet alleen over de content van YouTube hebben we wat interessante feitjes voor je. Ook over de prestaties van de website kunnen we je het nodige vertellen:
- Na Google is YouTube de meest bezochte website op het world wide web!
- Ook wat social media kanalen betreft pakt het een tweede plek, vlak na Facebook.
- Volgens Amerikaanse cijfers is 54% van de YouTube gebruikers mannelijk.
- De gemiddelde leeftijd van de YouTube gebruiker ligt tussen de 15 en 35 jaar.
- In Nederland maakt maar liefst 92,5% van de bevolking gebruik van YouTube.
Best indrukwekkend toch?
Wat zijn YouTube Ads?
Door middel van YouTube Ads (oftewel YouTube advertenties) is het mogelijk om gericht advertenties te tonen aan je doelgroep. Hoe, waar en wanneer de advertenties getoond worden, is afhankelijk van de advertentie-indelingen.
Op YouTube wordt geadverteerd door middel van video’s. Deze video’s worden voorafgaand aan een YouTube video of tussendoor afgespeeld. Een YouTube advertentie duurt 20 tot 40 seconden. In deze maximaal 40 seconden durende YouTube advertentie werk jij aan brand awareness en/of probeer je de kijker over te halen om naar jouw website te gaan.
Verschillende soorten YouTube Ads
Afhankelijk van het doel van de YouTube Ads kun je kiezen voor verschillende “advertentie-indelingen”. YouTube biedt de volgende indelingen:
- InStream-advertenties;
- Bumper advertenties;
- In-feed videoadvertenties;
- Masthead- advertenties;
- Responsieve display- advertenties.
Benieuwd welke advertenties het beste bij jouw doelen passen? We geven wat extra informatie over de verschillende indelingen.
YouTube Instream Ads
Er zijn twee verschillende soorten YouTube Instream Ads, namelijk de Ads die je na 5 seconden kunt overslaan en de Ads die je niet kunt overslaan. YouTube Instream Ads zijn misschien wel de meest populaire variant.
Dit zijn de advertentie video’s die gestart worden wanneer je een YouTube video wil gaan kijken. Als je kiest voor een Instream Ad die na 5 seconden weg geklikt kan worden, is het belangrijk om de USP’s in de eerste seconden te verwerken. Je betaalt bij deze ads op basis van CPV (Cost Per View) en je betaalt pas wanneer de volledige video is afgekeken.
YouTube Bumper Ads
YouTube Bumper Ads zijn vergelijkbaar met YouTube Instream Ads. Deze Bumper Ads duren maximaal 6 seconden en kunnen niet worden overgeslagen. Pas zodra de kijker de advertentie heeft afgekeken wordt de video getoond waar de kijker voor kwam. Bij deze vorm van adverteren betaal je op basis van CPM (Cost Per 1000 Impressions).
In-Feed videoadvertenties
Met de In-Feed videoadvertenties wordt de advertentie door YouTube tussen de reguliere content geplaatst. Dit kan zijn in de zoekresultaten, homepage of de “hierna kijken” sectie. Het voordeel van deze indeling is dat de advertentie als content getoond wordt tussen andere video’s die waarschijnlijk door jouw doelgroep worden bekeken. Je betaalt bij deze indeling op basis van CPV (Cost Per View). Er worden kosten in rekening gebracht zodra de video wordt ingeladen in de browser.
YouTube Masthead
De YouTube Masthead indeling is ideaal voor bedrijven die een enorm bereik of grote bekendheid willen genereren, van te voren zeker willen zijn van een advertentiepositie en hun merk op een prominente plek in de homefeed van YouTube willen presenteren.
YouTube responsieve display- advertenties
Met de YouTube responsieve display- advertenties kun je items (koppen, logo’s, video’s, afbeeldingen, beschrijvingen) uploaden. Met deze gegevens maakt Google automatisch advertentie combinaties. Het voordeel van deze indeling is het feit dat je gebruik maakt van het Google machinelearning-model. Door middel van deze technologie wordt automatisch de advertentieruimte bepaald op basis van de prestatie geschiedenis.
Waarom adverteren met ads op YouTube?
Uit onderzoek is gebleken dat 90% van de YouTube gebruikers wel eens een nieuw product hebben ontdekt via YouTube. Verder is gebleken dat betaalde advertenties op mobiele apparaten 84% meer kans hebben om de aandacht van potentiële klanten te trekken dan reclames op TV.
Van alle social media kanalen doen de betaalde advertenties op YouTube het ook het beste. Gebruikers hebben voor advertenties op dit kanaal namelijk 1,8 keer meer aandacht dan op andere sociale media platformen. En het is belangrijk dat je advertenties relevant zijn! Relevante video advertenties krijgen namelijk 3 keer meer aandacht dan reguliere videoadvertenties.

Hoe werkt YouTube adverteren?
YouTube adverteren werkt een beetje hetzelfde als Google Advertising. Voor YouTube advertenties gebruik je namelijk ook Google Ads. Maar toch zijn er wat verschillen. Voor YouTube advertising heb je namelijk een YouTube kanaal nodig. Heb je deze nog niet? Maak deze dan eerst aan. Volg vervolgens de volgende stappen op:
- Upload jouw advertentie video op jouw YouTube kanaal. Doe dit minimaal 2 werkdagen voor de start van je campagne.
- Maak een Google Ads campagne aan. Stel de juiste instellingen in die passen bij deze campagne.
- Stel de campagne volledig in. Denk hierbij aan zaken als doelgroep, looptijd, budget en het aanmaken van de advertentie.
Klinkt eenvoudig, maar je moet natuurlijk wel weten hoe Google Ads campagnes werken, hoe je de juiste instellingen kiest en hoe je een campagne instelt. Heb je hier geen kaas van gegeten? Onze specialisten helpen je graag verder!
Hoeveel kost het om reclame te maken op YouTube?
In 2020 was Apple Inc. de partij die het meeste heeft uitgegeven aan YouTube advertising. Zij gaven in 2020 namelijk maar liefst $237.15 miljoen uit aan advertentiebudget op YouTube. Maar het is natuurlijk niet nodig om zo’n budget beschikbaar te stellen om succesvol YouTube advertising in te zetten.
Je bepaalt zelf welk budget je uit wil geven aan YouTube advertising. Net als bij Google Advertising zijn de kosten per klik of kosten per view afhankelijk van een heel aantal zaken. Denk hierbij aan concurrentie, doelstelling van jouw campagne, de inhoud van de advertentie en meer.
Maak YouTube advertenties die echt indruk maken!
Eigenlijk zit niemand te wachten op advertenties op het moment dat je net een video op YouTube wil gaan kijken. Maar toch is bewezen dat die advertenties echt werken!
Het instellen van een campagne voor YouTube advertenties is natuurlijk één maar het is wel minstens zo belangrijk, dat de advertenties op YouTube daadwerkelijk zorgen voor meer klanten! Bij ON. Digital Marketing hebben wij specialisten in huis die de meest succesvolle YouTube ads kunnen maken. Dus heb je vragen over YouTube ads of kun je wel hulp gebruiken bij adverteren op YouTube? Neem gerust contact op!
