Zo maak je jouw online marketing resultaten meetbaar!

HĆ© jij! Ben jij veel bezig met online marketing, maar weet je eigenlijk helemaal niet wat daarvoor terugkomt? Dat hoor ik helaas veel te vaak..

Binnen team ON. Digital zijn Jeroen en ik verantwoordelijk voor de tracking en vandaag help ik je graag op weg met 5 handige tips. Hiermee probeer ik een stukje bewustwording en activatie te creƫren, zodat jij straks ook jouw online inspanningen op waarde weet te schatten.


TIP 1 – Softe conversies of harde conversies

Doelen, ofwel conversies, kan je op verschillende manieren instellen. Bij ON. maken wij onderscheid tussen softe conversies en harde conversies. Softe conversies zijn doelen die in de basis minder waarde hebben, bijvoorbeeld meer dan 1 minuut op de contactpagina. Softe conversies komen vaak alleen van pas als je website geen actieknop (call-to-action) heeft, waardoor specifieke acties dus ook niet zijn door te meten.

Harde conversies zijn doelen waar direct een waarde aan gehangen kan worden, bijvoorbeeld een ingevuld contact-formulier. In principes zijn harde conversies de enige manier om echt keihard resultaat te boeken, daarom zal ik het in deze blog voornamelijk hebben over harde conversies.

Met goede tracking kan je jezelf en/of je marketingbureau lekker korthouden of doelen wel of niet behaald worden!


TIP 2 – Bepaal welke doelen bij jouw bedrijf passen!

Om de online activiteiten op jouw website meetbaar te maken heb je verschillende soorten doelen, even een kleine opsomming:

  • Heb je een webshop? Dan wil je natuurlijk bijhouden waar elke transactie vandaan komt.
  • Heb je een website die draait op offerte aanvragen? Dan wil je bijvoorbeeld bijhouden welk kanaal voor de meeste offertes zorgt.
  • Heb je een lokale winkel? Dan zijn interacties met Google Maps, telefoongesprekken of interacties op de openingstijden-pagina bijvoorbeeld heel interessant.

Kortom, voor elk bedrijf met een website zijn er wel doelen meetbaar te maken die je kan koppelen aan je eigen branche.


TIP 3 – Installeer Google Analytics

Google Analytics is de heilige graal voor iedere marketeer; dit is hét programma die iedere website standaard geïnstalleerd moet hebben. Het programma geeft inzichten in wie je websitebezoekers zijn, waar je websitebezoekers vandaan komen en welke kanalen voor de meeste websitebezoekers zorgen.

Daarnaast kun je binnen Google Analytics ook je doelen instellen. Echter zijn de opties voor rechtstreekse doelen die je kunt aanmaken niet bijster groot binnen Google Analytics, waardoor je met het aanmaken van doelen altijd uitkomt op softe conversies. Als je genoeg actieknoppen (call-to-actions) op je website hebt gaat de voorkeur natuurlijk uit naar harde-conversies.


TIP 4 – Harde conversies altijd via Google Tag Manager!

Oja, inderdaad, we zijn nu aangekomen bij het complexere gedeelte van tracking. Voor het instellen van harde conversies werken wij met een ander programma, namelijk Google Tag Manager. Dit programma is in staat om stukjes codes van de website en het Google Tag Manager programma uit te wisselen met Google Analytics. Installeer dit dus op jouw website!


TIP 5 – Hoe stel je doelen in?

Zodra een tag (doel) is aangemaakt binnen Google Tag Manager komt Google Analytics pas weer in beeld, het doel moet immers nog geĆÆmporteerd worden in Google Analytics, zodat de websitegebeurtenissen voor eens en voor altijd goed bijgehouden worden in dit programma.

Via doelen (onder de beheerdersfunctie in Google Analytics) kun je jouw doelen instellen. Maak een nieuw doel aan en kies voor een gebeurtenis. Vervolgens geef je de categorie en actie aan die precies overeenkomt met Google Tag Manager. Druk op opslaan en je doel is aangemaakt.

Hoe zit dat dan met Google Ads?

Ɠh, en hƩƩl belangrijk, wanneer je werkt met Google AdWords (Google Ads) moet je niet vergeten de doelen ook te importeren naar Google Ads. Hierdoor kan Google voorafgaand aan een veiling beter inschatten welke gebruikers wel Ć©n niet interessant zijn om extra op te bieden. Gebruikers die niet passen binnen de doelgroep worden door Google herkend, waardoor er automatisch minder geld wordt uitgegeven aan gebruikers binnen dit profiel.


Tracking nodig voor jouw website?

Zie je na het lezen van deze tracking blog de toegevoegde waarde van tracking, maar kan je het zelf niet? En zie je door de bomen het bos niet meer? Dan help ik je uiteraard graag door de zorg van de tracking op jouw website uithanden te nemen; ik zorg ervoor dat de tracking voor eens en voor altijd perfect staat ingesteld.

Vul het contactformulier in en ik bel je deze week nog!
(dan hebben wij er weer een harde conversie bij?).

Inhoud

Solliciteren

Vul het formulier hieronder volledig in en wij nemen spoedig contact met je op.